Ala: Emniyette ihtiyaç kadar terfi olacak

İçişleri Bakanı Efkan Ala, emniyette bundan sonra ihtiyaç olduğu kadar terfi olacağını ve böylece yığılmaların oluşmayacağını kaydetti.

Ala: Emniyette ihtiyaç kadar terfi olacak
İçişleri Komisyonu, AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy başkanlığında toplandı.

Toplantıda, kamuoyunda “İç Güvenlik Tasarısı” olarak bilinen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ele alındı.
Muhalefet milletvekilleri, tasarının aynı yöndeki tekliflerle birleştirilmeden önce Anayasa'ya aykırılık önergelerinin ele alınması gerektiğini savundular.

MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, tasarıyla kazanılmış hakların gasp edildiğini, okulların kapatıldığını söyledi. Tasarının Anayasa'nın çeşitli maddelerine aykırı olduğunu öne süren Türkoğlu, "Güneydoğu'da teröristler paralel devleti kurmuş, siz burada bilmem ne cemaatinden diye çocuklara zulüm yapıyorsunuz, biz bunu kabul etmiyoruz” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, polis okullarının kapatılıp öğrencilerin başka okullara gönderilmelerinin Anayasa'ya aykırı olduğunu savundu.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise yanında getirdiği sapanı göstererek, sapana 2,5 yıldan 4 yıla kadar ceza öngörüldüğünü kaydetti. Kaplan "Bu tasarıyla 'sapanı bırak tabancayı al' denmek mi denmek isteniyor?" diye sordu.

Yapılan tartışmaların ardından tasarı, aynı yöndeki tekliflerle birleştirildi.

İHTİYACIMIZ KADAR TERFİ ETSİN


Emniyet teşkilatında personel piramidinin düzenlenmesinin de sağlandığını belirten Ala, şunları söyledi:
"Birinci sınıf emniyet müdürü sayısı 1754, oysa 650 civarında ihtiyacımız var. Bunun nedeni, süresi gelen herkes terfi ediyor. Biz, ihtiyacımız kadarı terfi etsin diyoruz. 6 bin 679 komiser yardımcısı var, bizim 12 bin 500 komiser yardımcısına ihtiyacımız var. 10 bin komiser ihtiyacımız var, 2 bin 170 komiser var. 7 bin 516 başkomiser ihtiyacımız var, 1055 başkomiser var. Burada bir problem var. Amirlerin ihtiyacına göre dizayn edilmiş bir düzen var, şimdi onu değiştiriyoruz. Yapacağımız düzenlemelerle bundan sonra ihtiyacımız olduğu kadar terfi olacak ve böylece yığılmalar olmayacak. Komiser yardımcısı, komiser ve başkomiserlerin de sayısını artıracağız, kısa zamanda bu ihtiyacı karşılayacağız. Birçok üniversite mezunu insanlarımız var ve bizim de onların hizmetine ihtiyacımız var."
Polis Koleji'ne zaten iki yıldır öğrenci alınmadığını belirten Ala, "Bunun nedeni bu okulların verimli olmamasıdır. Bu kadar lisenin, üniversitenin yaygınlaştığı bir Türkiye'de artık orada yetişmiş insanları alıp, eğitim vererek, daha sivil bir anlayışın sisteme girmesini sağlayacağız. Bu, polisin vatandaşla irtibatının kopmamasını sağlıyor, daha demokratik atmosfer içinde görev yapmalarına imkan veriyor" dedi.
Buradaki öğrencilerin polis olma hakkının devam ettiğini dile getiren Ala, başka üniversitelere girme haklarının da devam ettiğini kaydetti.