Aihm'de Türkiye Davası

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), kamu kuruluşu TEDAŞ'ta üç yıl güvenlik görevlisi olarak çalıştıktan sonra "kadın olduğu" için işine son verildiğini savunan Emel Boyraz'ın 2008 yılındaki şikayet başvurusunda Türkiye'yi haksız buldu.

AİHM, başvuru ile ilgili "Türkiye'nin ayırımcılığın yasaklanması ile ilgili 14. maddeyi ve adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddeyi ihlal ettiğine" hükmetti. Mahkeme, Türkiye'nin 10 bin avro maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.
1975 doğumlu Boyraz, üç yıl güvenlik görevlisi olarak çalıştıktan sonra "erkek olmadığı" ve "askerlik hizmetini yapmadığı gerekçesiyle" işine son verildiği için 2008'de AİHM'ye başvurmuştu.
AİHM gerekçeli kararında, "gece vardiyasında, kırsal kesimde ve gerektiğinde silah ve fiziksel güç kullanmak durumunda kalabileceği" gerekçesiyle Boyraz'ın işte atılmasını kadın ve erkek eşitliğine aykırı buldu.
Strasbourg mahkemesi, yine gerekçeli kararında, işten atılmasının ardından Türkiye'de ilk olarak 2000 yılında yaptığı başvurusu 2008 yılında sonuçlanan Boyraz'ın davasıyla ilgili yargı sürecinin uzunluğuna dikkati çekerek, "makul süreden uzun dava ile adil yargılanma hakkının da ihlal edildiği" kararını verdi.
Kaynak: AA