Kurtlar, Doğaya Salınmak İçin Yabanileştiriliyor

Afyonkarahisar'da bir hayvansever tarafından bulunup bir süre bakıldıktan sonra Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne getirilen iki yavru kurt, doğal ortamlarına bırakılabilmeleri için yabanileştiriliyor.

Afyonkarahisar'a bağlı İhsaniye ilçesinde yaşayan bir hayvansever, yaklaşık 8 ay önce anneleri öldürülmüş iki yavru kurt buldu. Hayvanseverin bir süre besleyip baktıktan sonra haber vermesi üzerine Milli Parklar 5. Bölge Afyonkarahisar Şube Müdürlüğünden veteriner hekim Ali Gezer ve ekipler, yavru kurtları alarak muayene edilmeleri, beslenmeleri ve yabanileştirilerek doğaya salınmaları amacıyla Burdur'daki merkeze getirdi.
İki yavru kurttan biri merkezdeki uzun uğraşların ardından yabanileştirildi.
Merkezin sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvanseverler tarafından evcilleştirilmiş kurtların merkeze getirildiğinde, birinin hasta olduğunu söyledi.

Sarıca öncelikle hasta kurdu tedavi ettiklerini, daha sonra kurtları yabanileştirmek için çalışmalara başladıklarını kaydetti.

- Tel örgülerle çevrili özel alanda yabanileştiriliyorlar
Kurtların sağlık durumlarının hızla iyiye gittiğini ve her geçen gün yabanileştiklerini belirten Sarıca, şöyle konuştu:
"Kurtları bacak kaslarının gelişmesi için tel örgülerle çevrili özel bir alana aldık. Bir tanesi yabanileşti sayılır. Şu an insanlardan uzak kendi başının çaresine bakabilir halde. Diğeri ise insanlara biraz daha yakın ama gördüğüm kadarıyla o da saldırmaya başlamış durumda. Hatta elimi kolumu yaraladı. Onda da yabanileşmeye dair izler var. Daha önce sadece gelip insana yakın duruyordu. Oysa bugün beni ısırmak için uğraştı hatta ısırdı da. Bu da yabanileşme sürecinin ilerlediğini gösteriyor"
- Üç günde bir, 1-2 kilogram et veriliyor
Sarıca, kurtları doğaya hazırlamak için üç günde bir, 1-2 kilogram et, dişlerinin güçlenmesi için ise kemik verdiklerini vurguladı.
Kurtların ikisinin de 3-4 ay sonra doğaya salınabilecek düzeye gelebileceğini dile getiren Sarıca, "Kurtlar bize geldiğinde yavruydu ve evcilleştirilmişti. Şimdi yabanileşmeleri ve rehabilitasyonlarının tamamlanması için büyük çaba harcıyoruz. Umarım bu kurtları en kısa zamanda doğal ortamlarına kazandırırız" dedi.

Kaynak: AA