ABD ve Küba ilişkilerinde tarihi dönem

ABD Başkanı Barack Obama, Küba halkına seslenerek, "Amerika dostluk elini uzatıyor" dedi.

ABD ve Küba ilişkilerinde tarihi dönem
ABD ve Küba ilişkilerinde tarihi dönem
Amerika Birleşik Devletleri ile Küba arasında 1961'den bu yana kopuk olan ilişkilerde tarihi bir gün yaşanıyor.

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine yönelik eş zamanlı açıklamalarda bulundu.

3 Küba ajanını serbest bırakacaklarını açıklayan ABD Başkanı Obama, şunları ifade etti:

'İlişkilerin normalleşmesi için çalışacağız. Çok zorlu süreçlerden geçmiş olsalar da topraklarımızda yaşamaya devam ettiler. Bugün Küba hala Castro ve komünist parti tarafından yönetilmeye devam ediliyor.

35 yılın üzerinde Çin ile ilişkilerimizi sürdürüyoruz. 20 sene önce Vietnam ile ilişkilerimizi düzeltmeye başladık. Ben de göreve geldiğimde Küba ile ilişkilerimizi düzelteceğim dedim. Öncelikle seyahat yasağını kaldırmayı uygun gördük. Küba'da elçilik açacağız.

3 Küba ajanına karşı çok önemli istihbarat ajanı serbest bırakılacak. Bu adam sadece birkaç kişi tarafında biliniyor. Transferler bugün yapılacak. Bakanlarımız ile beraber Küba ile görüşmelere geçilecek.

1961'de kesilen görüşmeler tekrar başlayacak. Uyuşturucuya karşı gibi mücadeleler görüşülecek. İzolasyon hiçbir işe yaramıyor, yeni yaklaşım gerek. Halklar arasında iletişimi hedefliyoruz.

Küba'ya olan yaptırımlarımız, teknolojiye erişimlerini engelledi, Bu yüzden telekomünikasyon hizmetlerinde yardımcı olacağız. Konsey'de ambargoyu kaldırmak için uğraşacağız.

Eminim ki Küba toplumu da bu yaptırımları hissediyordur. Güven artırıcı adımlar atmaya çalışıyoruz. Hiçbir Kübalı vahşeye şiddete maruz kalmamalı. Küba reformlar gerçekleştirdi. Biz inanıyoruz ki Küba'dakilerin sendikalaşma gibi hakları olmalı

Küba Devlet Başkanı Castro ise 'Obama ile telefonda görüştüm. 3 Kübalı ajan Küba'ya döndü. Katkı sağlayan Vatikan ve Kanada'ya teşşekkürerimi sunarım' ifadelerini kullandı.

Küba, 2009'da yasaklı teknolojiyi ülkeye getirmek suçundan tutukladığı ve 15 yıl hapis cezasına çarptırdığı alan Gross'u serbest bıraktı. Küba sadece 5 yıldır cezaevinde tutulan Gross'u değil bir Amerikan istihbarat kaynağını da serbest bıraktı.