Fantasturka Festivali Başladı

"Fantasturka 'Türk İşi Fantastik Filmler' Festivali", Türk sinemasının önde gelen yapımlarını sinemaseverlerle buluşturuyor.

Ankara Kısa Filmciler Derneğince gerçekleştirilen festivalin İstanbul ayağı Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezinde, "Ölüler Konuşmaz Ki" filminin gösterimiyle başladı.

Festival Başkanı Kerem Akkoyunlu, gösterimin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, "bu bir vefa festivali" diyerek, festivalle bundan sonra da Türk sinemasında fantastik ve korku filmlerinin üretilmesine destek olmayı amaçladıklarını belirtti.

Eski fantastik filmlerin hala izlendiğine işaret eden Akkoyunlu, festival programı oluştururken, o dönemin yaşayan son temsilcilerin de katılacağı filmlerin seçildiğini bildirdi. Akkoyunlu, bu yıl üçüncü kez yapılan festivalin artık kendi seyirci kitlesini de oluşturduğunu dile getirdi.
-"Rüya gibi film"
Festival programındaki, 1972 yapımı "Yılmayan Şeytan" filminin gösteriminden önce, sinema yazarı Ege Görgün, film hakkında seyircilere bilgi verdi.
Görgün, filmin zaman zaman anlaşılmaz ve kopuk sahneler içerdiğini söyleyerek, "Bu filmi seyrederken aklınızda şu olsun, bir rüya seyredeceksiniz. Tıpkı karmakarışık rüya gibi bir film bu, Yılmaz Atadeniz'in bir rüyası" değerlendirmesinde bulundu.
"Drakula İstanbul'da" filminin de yer aldığı festivalin ilk günü Metin Erksan'ın 1974 yapımı "Şeytan" filminin izlenmesiyle devam edecek.
-Kült filmler, yönetmen ve oyuncuların katılımıyla izlenebilecek
1950'lerden günümüze üç bine yakın fantastik film arşivinden seçilen filmlerin yer aldığı festivalde, yarın "Vahşi Kan" filmi, saat 12.00'de, sinema yazarı Utku Uluer'in moderatörlüğü ve yönetmen Çetin İnanç'ın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Yönetmen Hasan Karaca'nın da söyleşisinin yer alacağı "Dabbe Zehr-i Cin" filmi beyazperdeye yansıtılacak.
Kült bir yapıma dönüşen "Dünyayı Kurtaran Adam" filmi, Çetin İnanç'ın katılımıyla seyredilebilecek. Festivalin ikinci günü ise Ölümün Nefesi filmi ile sona erecek.
"Tarkan Altın Madalyon" filmiyle başlayacak 14 Aralık'ta ise program bir döneme damga vuran "Çeko" filmiyle ve yönetmen Çetin İnanç ile oyuncu Yılmaz Köksal söyleşisiyle devam edecek. "Zagor Kara Bela" filmi, oyuncu Levent Çakır'ın katılımıyla izlenebilecek. Festivalin son filmi ise "Sihirbazlar Kralı Mandrake Killing'in Peşinde" olacak.
-Festival 18 Aralık'ta başkentte olacak
Öte yandan, festival, 18-21 Aralık'ta Ankara'da gerçekleştirilecek. Programdaki filmlerin yanı sıra, başkentte "Türk İşi Robot Yapım Atölyesi" ile "Kahramanlar Aramızda" adlı orijinal afişle, kahraman maketleri ve lobi kartlarının bulunduğu bir sergi de yer alacak.
Ankara'daki gösterimler ise yine ücretsiz olarak Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde yapılacak.

Kaynak: AA