İşçi ve göçmen filmleri başlıyor

“Hangi İnsan Hakları? Film Festivali”, bu yıl 6. kez 13-17 Aralık tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek

İşçi ve göçmen filmleri başlıyor


“Hangi İnsan Hakları? Film Festivali”, bu yıl 6. kez 13-17 Aralık tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek. “İş cinayetleri” ve “göçmenlik” ana temalarıyla düzenlenecek festivalde Georg W. Pabst'ın 1931 tarihli “Maden Trajedisi” adlı filmi gösterilecek

Documentarist tarafından İstanbul'da düzenlenen “Hangi İnsan Hakları? Film Festivali”, bu yıl 13-17 Aralık tarihleri arasında 6. kez gerçekleşecek. Her sene belli temalara odaklanan festival programının bu seneki ana temaları, “iş cinayetleri” ve “göçmenlik” (yerinden edilmiş insanlar) olarak belirlendi. Madenciler başta olmak üzere işçileri konu alan pek çok filmin gösterileceği festivalde, sinema tarihinin önemli ustalarından Georg Wilhelm Pabst'ın 1931 tarihli yapıtı “Maden Trajedisi” (Kameradschaft) ile Ertem Göreç'in “Karanlıkta Uyananlar” (1964) adlı filmlerine özel gösterim yapılacak. Program, ayrıca Türkiye'deki işçilerin yaşam ve çalışma koşulları üzerine yapılmış bir dizi belgesel ve kurmaca film içeriyor.

SURİYE VE FİLİSTİN'DEN FİLMLER

Çağımızın en kangren sorunlarından biri olan “yerinden edilmişlik” konusu da festivalde bir dizi film ve bir panelle ele alınıyor. Bu bölümdeki filmler, başta Suriye ve Filistin halkları olmak üzere savaş, yoksulluk veya siyasi görüşleri nedeniyle yerini yurdunu terk eden insanların öykülerine odaklanıyor. “6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali” kapsamında “Çağımızın Yerinden Edilmiş Halkları: Filistinliler ve Suriyeliler” başlığı altında, bu ülkelerden sığınmacıların katılımıyla bir de yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilecek. Seçkide birkaç yeni belgeselin yanı sıra Reyan Tuvi'nin “Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek” adlı filmi bir kez daha seyirciyle buluşacak.

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin geleneksel etkinliklerinden olan Video-Eylem Atölyesi bu sene de yeni bir içerikle gerçekleşirken, video-eylem tarzında üretilen film örnekleri festival boyunca “Tanıklıklar” başlığı altında bir ekranda gösterilecek. Yine festivalin geleneksel etkinliklerinden olan ve yıl içinde çeşitli kentlerde düzenlenen Çocuklarla Atölyeler devam edecek. Festivalin hemen ardından, çocuk atölyesi gönüllüleri Şanlıurfa'da Suriyeli çocuklarla, Soma'da da madenci ailelerin çocuklarıyla video ve sanat atölyeleri gerçekleştirecek.

6. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali'nin SALT Beyoğlu, Aynalıgeçit Etkinlik Mekânı, Tütün Deposu ve SALT Galata'da yapılacak, film gösterimleri ve tüm etkinlikleri ücretsiz olarak izlenebilir.