Başkan Tütüncü'den Dokuma Çağrısı

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Dokuma Fabrikası'nın 488 dönümlük alanının üst kullanın hakkını alan şirketin, 369 milyon liralık alacak davası açtığını belirterek, Antalyalıları, Dokuma'daki hukuk mücadelelerine destek vermeye çağırdı.

Kepez Belediye Meclisi'nin kasım ayı toplantısında MHP Grup Sözcüsü Adem Çelik, Dokuma İplik Fabrikası alanının tahsisiyle ilgili devam eden hukuki sürecin hangi aşamada olduğunu sordu.
Başkan Hakan Tütüncü, fabrikanın 488 dönümlük alanının üst kullanım hakkının 49 yıllığına ihale yapılmadan bir şirkete tahsis edilmesiyle ilgili devam eden hukuki süreç hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi.
Tütüncü, Dokuma Fabrikası alanının tahsisinin kamuoyunda çok fazla gündeme getirilmemesinden üzüntü duyduğunu dile getirdi.
Özelleştirme İdaresinin, Dokuma İplik Fabrikası'nın 488 dönümlük alanını Kepez Belediyesine devrettiğini hatırlatan Tütüncü, 2005'te alanın üst kullanım hakkının ihalesiz şekilde özel bir şirkete tahsis edildiğinin altını çizdi.
- "Dokuma mücadelesini birlikte verelim"
Dokuma'nın, Antalya'nın gözbebeği olduğunu belirten Tütüncü, şöyle konuştu:
"488 dönümlük bu alana Antalya'nın en önemli alanı olarak bakmamız gerekiyor. Bu alanda alınacak her türlü kararın, kentin ortak aklıyla alınmasına ihtiyaç var. Geçtiğimiz dönem Dokuma'nın medyada yer alması için çok uğraştım ama ne hikmetse medyada yer almadı. Hangi meclis üyesi, Dokuma ilgili ne türlü kayıt, bilgi, belge görmek isterse Dokuma AŞ yönetim kurulumuz, hukukçularımız her türlü evrakı, belgeyi, sözleşmeyi, mahkeme kararlarını kendileri ile paylaşmaya hazırdırlar. Eski MHP İl Başkanı Nizamettin Sağır'a, Dokuma'nın tüm dosyalarını açtık. Dokuma'daki her türlü adımı, işlemi tam bir şeffaflık içerisinde sürdürsek ve geçmişte yapılan bir hatanın telafisi konusunda iktidarıyla muhalefeti ile mecliste omuz omuza verirsek Antalya adına çok önemli bir iş yapmış olacağımızı düşünüyorum. İktidarıyla muhalefetiyle tüm meclis üyeleri, Dokuma'nın bütün evrakını inceleyebilir. Herhangi bir meclis üyemiz, sivil toplum kuruluşu, 'Dokuma yargılanması çok önemlidir. Biz de bu hukuku yargılamaya hukuku birikimimizle Kepez Belediyesinin hukuki mücadelesine destek vermeye çalışacağız' diyorlarsa hepsine kapımız açıktır. Gelsinler, Dokuma mücadelesini birlikte verelim."
- "Dokuma bir gecelik operasyonla tahsis edildi"
Tütüncü, Dokuma alanının, bir gecelik operasyonla hiç kimsenin haberi olmadan tahsis edildiğini de öne sürerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Benden önceki belediye başkanı, 2005'te bir gecelik operasyonla ne mensup olduğu siyasi partinin, ne o dönemki meclis üyelerinin haberi olmadan Dokuma alanıyla ilgili bir şirketle sözleşme imzaladı. Bu sözleşmenin neticesinde de Dokuma'nın 488 dönümlük alanının üst kullanım hakkı, 49 yıllığına özel bir şirkete verildi.

Üst kullanım hakkı karşılığında şirket, arazinin batı tarafındaki ticari alana alışveriş merkezi, kent meydanı olan bölümüne ise basit bir proje ile kent müzesi, Dokuma Müzesi gibi tesisler yapacaktı. Tahsisin ardından Antalya kamuoyu ayağa kalktı. Dönemin siyasi partilerinin il başkanları, Antalya Barosu, 'Antalya'nın mülkü olan bir yeri bir gecelik bir operasyonla kime verirsiniz?' diye tepki göstermişlerdi. O zaman yerden göğe kadar haklıydılar. Vicdanları kanatan bir süreç yaşanmıştı. Tahsise, Ticaret Mahkemesi'nde ve İdari Mahkeme'de davalar açılmıştı."
- "İdari karar Antalya'nın istediği gibi oldu"
Başkan Tütüncü, 2009'da göreve geldiğinde Dokuma'nın, İdare Mahkemesi'ndeki davasının devam ettiğini, seçim kampanyaları döneminde, hukuki problemini çözerek, Dokuma'yı Antalya'ya halkına kazandırma sözü verdiklerini kaydetti.

Öncelikle hukuki ihtilafı ortadan kaldırmayı hedeflediklerini anlatan Tütüncü, göreve geldikten sonra ilk yaptıkları işin, Dokuma'nın yargı sürecini sağlıklı bir zeminde takip etmek olduğuna değindi. Yargılamanın belediyenin aleyhine, Antalya halkı ve dava açanların lehine neticelenmesi arzusunda olduklarını belirten Tütüncü, şöyle konuştu:
"İdari yargı kısmı tamamlandı. İdari yargı, Kepez Belediyesinin bir gecelik operasyonunun çok yanlış olduğunu, Dokuma şirketinin bir kamu iktisadi teşekkülü olduğunu, bu nedenle sıradan bir ticaret şirketi gibi değerlendirilemeyeceğini, Kamu İhale Kanunu'na tabi olduğunu, bu yolların takip edilmesi yoluyla burada bir hak tesisinin zuhur etmesi gerektiğine karar verdi. Bu karar, Kepez Belediyesinin aleyhineydi ama bizim istediğimiz neticeydi. Çünkü Antalyalıların, dava açanların, kanayan kamu vicdanının istediği istikamette bir karar oldu."
- "369 milyon lira ödenirse tahsis kalkacak"
Tütüncü, Dokuma'nın tahsisiyle ilgili idari yargı kararının kesinleşmesinin ardından, hukuki yargılama sürecini başlattıklarını bildirdi.
2012'nin sonlarında Dokuma ile ilgili yargı kararlarının kesinleştiğine değinen Tütüncü, şunları söyledi:
"Bir idari davada verilen karar sadece idari olarak anlam ifade eder. Burada sınırlı bir hak tahsisi vardı. Nedir o? 49 yıllığına üst hakkın tahsisidir. Bu tahsis de tapuya işlenmişti. İdari yargının verdiği bir kararla gayrimenkul üst kullanım hakkını kaldırabilmeniz mümkün değildir. Meselenin idari yargı kararına dayandırılarak hukuk yargılamasının yapılması gerekiyor. Hukuk yargısıyla alakalı süreci başlatmadan evvel tahsis yapılan ilgili şirkete mahkemenin bu noktada kararlar verdiğini ve bu kararların neticesinde araziyi Dokuma AŞ'ye bırakmaları gerektiğini ifade ettik. Şirket de bize 7 Ağustos 2013 tarihinde Beyoğlu 43. Noterliğinden bir ihtarname gönderdi. İhtarnamede 'Kullanım hakkını Kepez Belediyesine veririz ama bizim burada yapmış olduğumuz masraflar, yoksun kaldığımız karlar var. Bu masrafları ve karı bize ödeyin ki sizlere burayı bırakalım' deniliyor. Şirket, yaptığı masrafları toplam 68 milyon 872 bin 607 lira, gelir kaybını da 275 bin milyon 767 bin 720 lira olarak belirtiyor ve ekliyor: 'Toplamda ise 369 milyon 768 bin 395 lirayı ödemeniz halinde üst kullanım hakkından vazgeçerim)."
- Tapu tescil davası açıldı
Başkan Hakan Tütüncü, talebin kabul edilemez olduğunu, bu nedenle şirketin Dokuma alanındaki üst kullanım hakkının iptali için tapu tescil davası açtıklarını ifade etti.

Açtıkları davanın karşılığında şirketin de alacaklarının tahsiline yönelik bir dava açtığını bildiren Tütüncü, "2013'un sonunda davayı aşmamıza karşın şirket, 5 Haziran 2014'te yerel seçimlerden 1,5 ay sonra dava açmış. Bu çok manidardır. Antalya 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açtığımız davanın ilk duruşması yapıldı. Şirketin açtığı ikinci dava, Antalya 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde devam ediyor" dedi.

Dokuma'nın tahsisinin, Antalya ve Kepez için çok vahim bir hata olduğunu vurgulayan Tütüncü, "Mahkeme, şirketin alacaklarının tahsisine dönük bir karar vermesi durumunda ne olacak? 369 milyon lirayı ne ile ödeyeceğiz? Götüreceğiz 'Buyur kardeşim araziyi, biz paranızı ödeyemiyoruz, arsayı size verelim mi?' diyeceğiz. Neresinden bakarsanız bakın Antalya en vahim hukuk hadiselerinden biriyle karşı karşıyadır" diye konuştu.

- Dokuma'da ne yapılacağına ortak karar verilecek
Tütüncü, hukuki sürecinin lehlerine sonuçlanmasının ardından Dokuma alanı için belediye meclisi ve sivil toplum örgütleri üyeleriyle ortak hareket edeceklerini bildirdi.
Bölgede alışveriş merkezi yapılmayacağını vurgulayan Tütüncü, "Antalya merkezde 488 dönümlük böyle ikinci bir alan yok. Hep birlikte, beraber tasarlayacağız. Dokuma gibi hassas bir konunun üzerine gölge düşmemesini istiyoruz. Herşey açık seçik, şeffaf olacak. Partiler komisyonlar kursunlar, Dokuma konusunda bize katkı versinler" dedi.

Tütüncü, mücadelelerinde Antalya halkından destek istedi.
Kaynak: AA