Kadınlar Köyde Kültürevi Oluşturdu

Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünde kadınların oluşturduğu kültürevinde eski kıyafetler, tarım aletleri ve mutfak eşyaları sergileniyor.

Köyde yaşayan kadınlar, birçok değerin yok olduğunu fark ederek topladıkları 80-100 yıllık eşyaları bir araya getirdi ve kültürevi oluşturdu. Kültürevini ziyaret edenler, 500 eşyayı görme ve inceleme fırsatı buluyor.
Kültürevi sorumlusu Gülay Karakulak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihin ve geleneklerin yok olmasına göz yummak istemediklerini söyledi.

Kültürevinde eski dönemlere ait kıyafet, tarım aletleri ve günlük hayatta kullanılan araç gereçler, gelin arabası, çeyiz sandığı gibi eşyaların sergilendiğini bildiren Karakulak, şöyle devam etti:
"Amacımız gençlere geçmişimizi öğretebilmek. Geçmişten bugüne kadar neler yaşanmış, bunları gençlere öğretmek istiyoruz. Yaklaşık 70 metrekareden oluşan kültürevinde 500 parça değer var. Gelecek kuşaklara, gelenek ve göreneklerimizi öğretmek amacıyla kurduğumuz kültürevi tarihe tanıklık ediyor."
- "En çok tarım aletleri ile çeyiz köşesi ilgi görüyor"
Karakulak, kültürevindeki eski eşyaların yanı sıra çeyiz eşyalarının bulunduğu bir köşe oluşturduklarını anlattı.
Ziyaretçilerin en çok tarım aletleri ile çeyiz köşesine ilgi gösterdiklerini dile getiren Karakulak, şöyle konuştu:
"Tarım aletlerini gören vatandaşlarımız zaman zaman duygulanıyor. Çeyiz köşemizi görenler de bu geleneğin devam edip etmediğini soruyor. Geçmişimizi unutmamayı ve unutturmamayı amaçlıyoruz. Geçmişte neler yaşanmış, ne zorluklar yaşanmış, bunları anlatıyoruz."
Ziyaretçilerden Hasan Tepe de kültürevinde eski eşyaları görünce duygulandığını ifade ederek, kültürevini oluşturan kadınlara teşekkür etti.
Kaynak: AA