Microsoft Kurucusu Bill Gates Berlin'de

Microsoft kurucusu ve eski CEO'su Bill Gates, gelecek yıl ocak ayında Küresel Aşı ve Bağışıklama İttifakı (GAVI) Donörler Konferansı'nın Almanya'da yapılacak olmasından dolayı mutluluk duyduğunu söyledi.

Almanya Kalkınma Bakanı Gerd Müller, Bill ve Melinda Gates Vakfı Başkanı Bill Gates, Afrika'da aşırı yoksulluk ve hastalıklarla mücadele eden "ONE" adlı kuruluşun elçiliğini yapan Maria Furtwaengler ile Berlin'de ortak basın toplantısı düzenledi.

Gates, gelecek yıl ocak ayında GAVI donörler toplantısının Almanya'da düzenlenecek olmasından dolayı mutluluk duyduğunu ifade ederek, toplanacak parayı dünyada zor durumdaki çocukların durumunun iyileştirilmesi için kullanılacağını belirtti.

Gates, "Bebek ölümlerini son 25 yılda yarı yarıya indirdik. Para toplanabilirse bebek ölümünü önümüzdeki 50 yılda yine düşürebiliriz" dedi.

Ebola salgınının büyük bir trajedi olduğunu vurgulayan Gates, bu sayede tüm dünyanın bir araya gelip farklı alanlarda Ebola'ya karşı mücadele ettiğine dikkati çekti.
Gates, Ebola ile mücadelenin önemine işaret ederek, "Bizim için daha çok yatırım ve araştırma yapmak için Ebola iyi bir ders oldu. Bunu daha önce durdurabilir miydik diye kendimize sormamız lazım. İlerde daha kötü bir salgın olursa, bundan neler öğrendik diye bakmamız lazım" ifadelerini kullandı.
Bill Gates, Almanya ve ABD gibi ülkelere Ebola virüsü ile mücadele için daha çok kaynak ayırma çağrısında bulundu.
- "Başarılı işbirliğini sürdürmeye karar verdik"
Müller de Gates ile GAVI hakkında görüştüklerini belirterek, ''Biz bu konuda var olan başarılı işbirliğini sürdürmeye karar verdik ve 26-27 Ocak 2015'te GAVI Donörler Konferansı'nı Almanya'da düzenleyeceğiz. 2000 yılından bu yana GAVI, 440 milyon çocuğun aşılanmasını sağladı. Örneğin bu sayede artık çocuk felci söz konusu değil'' diye konuştu.

Müller, Bill Gates ve eşi Melinda'ya GAVI için gösterdikleri olağanüstü çabadan dolayı teşekkür etti.
Almanya olarak GAVI'ye yapılan maddi yardımı yılda 40 milyon avroya çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Müller, Federal Meclis'in onay vermesi halinde bu alanda 2020 yılına kadar 500 milyon avro maddi destekte bulunmak istediklerini kaydetti.

Gerd Müller, ayrıca Ebola'ya karşı mücadele için 60 milyon avro katkıda bulunduklarını hatırlattı.
Maria Furtwaengler ise bebek ölümünün yılda 12 milyondan, 6,6 milyona gerilediğini hatırlatarak, fakir ülkelerdeki sağlık sistemlerinin yardıma ihtiyaç olduğunu belirtti.

Furtwaengler, ayrıca Gates Vakfı'nın gelecek yıl ağırlıklı olarak annelere yardımda bulunma hedefini ise memnuniyetle karşıladığını aktardı.
Kaynak: AA