İzmir'de Engellilerin, 'Eğitimli' Protestosu

Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi üyeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin derneğin kiracı olarak bulunduğu belediye mülkünün ödenmemiş kira alacakları için icra takibi yapmasını belediye önüne derslik kurup, eğitimlerini burada başlatarak protesto etti.

Dernek üyesi engelliler, Konak Meydanı'ndaki başkanlık makamının da bulunduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önüne stant kurarak, dernek binasının kira borcu nedeniyle icra takibi başlatılmasını ve tahliye kararı aleyhine imza kampanyası başlattı.
Bu alanda bir derslik oluşturan engelliler, dernek bünyesinde ücretsiz verilen ingilizce dersini kursun öğretmeni eşliğinde burada işledi.
Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi Başkanı Erdem Çerçioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden kiraladıkları dernek binalarında biri bilgisayar laboratuvarı olmak üzere 35'er metrekarelik 3 derslik bulunduğunu, burada verilen eğitimlerin sorunlarının çözümüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önünde devam edeceğini söyledi.

Kamu yararına çalışan bir dernek olduklarını, 2009-2013 yılları arsasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 20 bin lira kira ödediklerini ifade eden Çerçioğlu, büyükşehir belediyesinin 28 bin lira olarak açıkladığı kira borçlarını da ödemeye hazır olduklarını belirtti.

Bunun bir çözüm olamayacağını dile getiren Çerçioğlu, "Biz burada borcumuz için eylem yapmıyoruz. O bizim borcumuz ve ödeyeceğiz. Bu sıkıntıya bundan sonra çözüm bulunsun diye uğraşıyoruz. Borcumuzu ödüyoruz, 6 ay sonra kira borcu birikiyor yine aynı sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Biz hiçbir ticari faaliyet yürütmüyoruz. Buraya gelen arkadaşlarımız ücretsiz eğitim alıyor" diye konuştu.

- "muhatap alınmıyoruz"
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile daha önce de yazışmalar yaptıklarını kendilerinden kira alınmamasını alınacaksa da bu fiyatın makul ölçüde olmasını talep ettiklerini kaydeden Çerçioğlu, büyükşehir belediyesinin kendilerini muhatap almadığını, olumlu ya da olumsuz bir dönüş yapmadıklarını iddia etti.
Çerçioğlu şöyle konuştu:
"Bırakın İzmir'i Türkiyede son 5 yılda kamu yararına çalışan bir dernek hiçbir ticari faaliyet yapmadan 50 bin lira gibi bir para ödediyse ben yönetim kurulu üyelerimle beraber bugün istifa etmeye hazırım. Bu İzmir Büyükşehir Belediyesinin bize yaptığı açıkçası bir zulümdür. Bu uygulamasından dönmesini istiyoruz.
Biz eğitimlerimizi İzmir Büyükşehir Belediyesinin önüne taşıdık problemimiz çözülünceye kadar da her gün sabah 09.00 ile 18.00 saatleri arasında 25 kişilik eğitim gruplarımızla buradayız. Bilgisayar, İngilizce, işaret dili ve sosyal içerikli derslerimiz oluyor. Geçen hafta çarşamba gününden buyana buradayız. Hiçbir yetkili 'siz ne yapıyorsunuz?' diye bize sormadı. Aziz Kocaoğlu inip bize açıklasın neden yüksek bedellerle kira ödüyoruz."
Engelli vatandaşlara sadece ayak parmağını kullanarak yaptığı işler ve azmiyle gündeme gelen Hatice Özkan da destek verdi.
Yapılanlara tepki gösteren Özkan, "10 Kasım gibi üzüntülü olduğumuz bir günde bizim burada olmamız son derce utanç verici bir olaydır. Türkiye Sakatlar Derneği gibi köklü bir derneğin sırf kira ödeyemiyor diye yerinden edilmesi İzmir Büyükşehir Belediyesinin büyük bir ayıbıdır. Bu konuyla ilgili ben Aziz Kocaoğlu'yla özellikle görüşmek istiyorum. Engellilerin mağdur edilmemesi gerekiyor. Biz kesinlikle azınlık değiliz. O yüzden de sadece hakkımızı istiyoruz" şeklinde konuştu.


Kaynak: AA