Başkan Kocaoğlu'dan Su Baskını İtirafı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, hava şartlarının kötü olduğu şiddetli lodos sırasında ortaya çıkan medcezir nedeniyle su baskınları yaşandığını söyledi.

Yaptıkları cebri pompalarla biriken suyu deniz seviyesinin üzerinden tahliye ettiklerini anlatan Kocaoğlu, denizin yükselmesi sorunu ile nereye kadar mücadele edebileceklerinin meçhul olduğunu belirtti.

Mavişehir’de deneyip başarılı olduklarını anlatan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Bir de İçelli’deki alt geçitte aynı pompayı yaptık, iki yerde de problemi çözdük. Ama İzmir’in projesi, karadaki suyu denize yukarıdan tahliye etmekle çözülecek bir sorun değil. Onaltı deremiz var. Denizin yükselmesine nereye kadar mücadele edebiliriz, bu bizim için de meçhul.”
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU tarafından düzenlenen İklim Değişikliği’nin Kıyı Kentlerine Etkileri başlıklı su sempozyumu, İzmir Sanat’ta gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’in üç tarafının dağlarla çevrili denize açılan bir çanak olduğunu, bundan dolayı da küresel ısınmanın İzmir’i daha çok ilgilendirdiğini söyledi.

Su baskınlarının yaşandığı Mavişehir ve İçelli’deki sorunları cebri pompalarla çözdüklerini belirten Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mavişehir gibi, İçelli son durak gibi yerlerimizde her yağmurda su baskınları oluyordu. Biz buralara cebri pompalar yaparak, üçlü pompalarla deniz seviyesinin üzerinden suyun tahliye edilmesi yöntemini geliştirdik. Mavişehir’de denedik, başarılı olduk. Bir de İçelli’deki alt geçitte aynı pompayı yaptık, iki yerde de problemi çözdük. Ama İzmir’in problemi, karadaki suyu denize yukarıdan tahliye etmekle çözülecek bir sorun değil. Onaltı deremiz var. Denizin yükselmesine nereye kadar mücadele edebiliriz, bu bizim için de meçhul. Ama biteviye çalışmamız, bilim adamları ne diyorsa onu yapmamız gerekiyor.”
Körfezin sığlaşması sorununa dikkat çeken Kocaoğlu, bu konuda DEÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün katkısıyla İZSU’nun yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kocaoğlu, Körfez'in giderek sığlaştığını belirterek şunları söyledi: "İZSU ile yaptığımız bir çalışma var. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün büyük katkısı var. Ona göre bilgi birikimini artırarak bir proje yaptık. Şu an ÇED aşamasında. Körfez'de bir yandan liman yolunun derinleşmesiyle limanın büyümesi ve deniz ticaretinin gelişmesi söz konusu, bunu liman idaresi yapıyor. Biz de kuzeye bir sirkülasyon kanalı yaparak körfezin yeniden canlandırılmasını sağlayacağız. Doğal Sit'le arkeolojik Sit'lerin ayrı olmasıyla ve bir de araya Kültür, Orman ve Çevre bakanlıkları girdiği için uzuyor. Son aşamaya geldik. Araç gereç ve ekipmanları aldık, hepsi hazır. Ragıp Paşa dalyanının yıkılması ile ilgili de çalışmaları hızlandırdık. Ama asıl, projeye sirkülasyonu bağlayıp körfezde canlıların korunmasını ve suyun oksijenini artırılmasını sağlamak. Büyük körfez projesi ile yüzülebilir körfez hedefine ulaşmak istiyoruz.”
Kaynak: İHA