Suriye'deki Ailelerin Yarasını Kardeş Aileler Sarıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Çankırı'nın Şabanözü ilçesine sığınan 5 Suriyeli aile, yaşadıkları acı ve hüzünleri kardeş ailelerinin desteğiyle aşmaya çalışıyor.

Kaymakamlık öncülüğünde müftülüğün koordinesiyle başlatılan "Suriyeli Yarenler Projesi" doğrultusunda ilçede 5 din görevlisinin ailesi ile Suriyeli aileler eşleştirilerek, gönül köprüsü kuruldu.
Din görevlileri eşleri ve çocuklarıyla, "kardeş ailelerini" evlerinde ziyaret ederek, sorunları ve ihtiyaçlarını dinlemenin yanı sıra yaşadıkları acıların yol açtığı yaraların sarılması konusunda manevi destek veriyor.
Şabanözü Kaymakamı Cuma Çotu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki iç savaştan kaçan çok sayıda Suriyeli'nin Türkiye'nin çeşitli yerlerine sığındığını, ilçelerinde de 5 aile olmak üzere 45 Suriyeli yaşadığını söyledi.

Suriyeli ailelere ellerinden geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade eden Çotu, "Suriyeli ailelerle iletişim sıkıntısı yaşanmaması için imam arkadaşlarımızı seçtik. Ev kiralama, eşya alma, iş bulma noktasında ve diğer ortaya çıkan sorunlarda bu imam arkadaşlar hepsini birebir takip etti. Suriyeli vatandaşların ne sorunu varsa bunları proje ekibine ulaştırıyorlar. Biz de bunları hemen çözüyoruz" diye konuştu.

Çotu, projelerinden ailelerin memnun olduğunu, yeni Suriyeli sığınmacıların gelmesi durumunda onların da uygulamaya dahil edileceğini dile getirdi.
- "Suriyeliler kardeşimiz"
Proje koordinatörü vaiz Abdulalim Demir ise İç Anadolu'da aynı anne ve babadan olmamasına rağmen birbirine yakınlık duyan kişilere "yaren" denildiğini ifade ederek, kendilerinin de Suriyelileri kardeş gördüklerini anlattı.
Suriyeli ailelerin en kısa zamanda ilçeye uyumu sağlanarak, huzurlu ve güven içinde yaşamalarına yardımcı olduklarını aktaran Demir, şunları kaydetti:
"Suriyeli ailelerin çektiği sıkıntılar kaymakamımıza anlatıldı ve biz de oturup bu konuda bir kurul oluşturduk. Arapça bilmeleri dolayısıyla 5 Suriyeli aile ile 5 imamımızın ailesini eşleştirdik. Din görevlilerimiz kendi aileleriyle Suriyeli dostlarını ziyaret ediyorlar, iletişim kuruyorlar. Ayrıca ilçe müftülüğünün koordinatörlüğünde Suriyeli ailelere eşyalar ayarlayıp, iş bulduk. Biz onları yabancı insanlar olarak değil ,kendimizden bir aile olarak görüyoruz. Bu insanlar Allah'ın bize gönderdiği misafirleridir. Onlara iyi bakmamız hem insani hem de dini bir vazifemizdir."
Suriyeli Şirin Mardini de Türk devletine ve halkına çok minnettar olduklarını ifade ederek, "Allah onlardan razı olsun. Biz buraya geldiğimizde merkez camisinin imamı bizimle ilgilendi ve bize ev buldu. Buraya yerleştik. Allah Türk halkını bizim durumumuza düşürmesin. Benim elimden gelen en büyük teşekkür, Türk halkına dua etmektir" dedi.

Kaynak: AA