Marmaris’te İkinci Badem Heyecanı

Marmaris’te doğal ortamına bırakıldıktan sonra uzun zamandır ortalarda gözükmeyen Türkiye’nin ilk rehabilite Akdeniz foku Badem’le benzerlik gösteren ikinci bir foka rastlanması beldede heyecana neden oldu.

Marmaris’te İkinci Badem Heyecanı
Kıyıya 300 metre mesafede bir otel görevlisinin denize düşen sandalyeye almak için tekneyle açıldığı sırada karşılaştığı fok balığı, fark edilince kaçarak uzaklaştı. Otel görevlisinin son anda uzaktan fotoğraflamayı başardığı Akdeniz Foku’nun dişi olduğu ve oldukça sağlıklı gözüktüğü ifade edildi. Bozburun ve civar koyları, Türkiye'de bilimsel araştırma sonuçlarına göre 17 Önemli Akdeniz Foku Alanlarından birini oluşturuyor.

Milli fokumuz Badem’in doğal ortamına bırakılmasının ardından 2 yıl geçmesine rağmen Badem’den henüz haber alınamadı. Ancak 2 gün önce Bozburun kıyılarında Badem’e benzeyen bir Akdeniz Foku’nun deniz üstünde dinlenirken görülmesi beldede Badem’in geri döndüğü söylentilerine neden oldu.

Edinilen bilgiye göre; Bozburun’da bir otelde görevli Zafer Tezcan( 26), otelin plajında sandalyelerden birinin denize düştüğünü fark edip almak için tekneyle kıyıdan 300 metre kadar açıldı. Tezcan, denizin üstünde Foka benzeyen bir balık görüp yaklaşmaya çalıştı. Sırt üstü vaziyette suyun üstünde dinlenen Fok, kendisine bir teknenin yaklaştığını fark edince suya dalarak kaçmaya başladı.

Tezcan, Akdeniz Foku’nu kaçarken cep telefonuyla fotoğraflamayı başardı.

Zafer Tezcan’ın çektiği Fotoğraflar,Sualtı Araştırmaları Derneği’ne gönderildi. Sualtı Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cem Orkun Kıraç konuyla ilgili İhlas Haber Ajansı Muhabiri’ne yaptığı açıklamada, fotoğraftaki fokun Badem olmadığını,Bozburun koylarında yaşam alanı bulunan yeni bir dişi Akdeniz foku olduğunu kaydetti.

Kıraç,"Badem'in yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz. Son olarak 6 ay önce Yunanistan’ın Simi Adası açıklarında görüldüğü bilgisi geldi. Ancak elimize ulaşan fotoğraflar net olmadığından badem olup olmadığına karar veremedik. Badem Öldürülmüş ya da yakalanarak başka bir ülkeye götürülmüş olabilir. Badem insanlara alışık. Bu fok görgü tanığının ifadesine göre insanlardan kaçıyormuş. Bu yüzden Badem olmadığını düşünüyoruz. Bizim icin önemli olan türü korumak degil, nesli azalan türlerin yasam alanlarını korumaktır. Yani deniz ve kıyı eko sistemlerini bir bütün olarak koruyamaz isek zaten türleri tek tek korumanın veya nesillerinin tükenmesine engel olmanın imkanı yok. Bozburun ve civarı halihazırda Türkiye'de uzun senelere sair gerçekleştirilen bilimsel araştırma sonuçlarına göre 17 Önemli Akdeniz Foku Alanlarından biri. Bu 1998 senesinden bu yana bu şekilde lanse edilmiştir ve Ulusal Akdeniz Foku Komitesinden çıkan bu karar zamanın Çevre Bakanlığı tarafından bu şekilde deklare edilmiştir. Bozburun zaten önemli Akdeniz Foklarının yaşam alanlarından biri idi. Bu son gözlemler ve çekilen Akdeniz foku görselleri Bozburun ve civarındaki koyların hala önemli bir Akdeniz foku yaşam alanı olduğu göstermesi bakımından önemli ve sevindirici bir gelişme. Bir bakıma güncel bir teyit anlamında önemli” dedi.

Öte yandan Akdeniz Fokları yüzgeçayaklılar arasında en nadir, nesli azalan memeli canlılar arasında da dünyada ilk 12 ye giren özel öneme sahip bir tür olarak kabul ediliyor. Dünyada 700 adet Türkiye’de ise Ege ve Akdeniz kıyısında 100’e yakın Akdeniz foku yaşadığı bilinirken, Bozburun ve Datça kıyı bölgesinde 15 adet Akdeniz fokunun yaşadığı tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA