TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: “Cumhuriyet Tarihinin En Önemli Devresindeyiz”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Cumhuriyet tarihinin en önemli devresindeyiz.2014 yılında başlayacak yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi, çözüm süreci, yeni anayasa çalışmaları, İran, Suriye, Mısır, Ermenistan meseleleri. Bunların çözümü için tek yol var. Birlik ve beraberlik” dedi.

Oda ve borsa seçimlerinin ardından TOBB Başkanlığı'na yeniden seçilen Hisarcıklığlu, ilk olarak İzmir Ticaret Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı'na katıldı.

İTO Meclis Komitesi üyelerine hitap eden Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki 2 yıl boyunca Cumhuriyet tarihinin en kritik dönemini yaşayacak Türkiye'nin sorunlarını çözmede en önemli görevin iş dünyasına düştüğünü söyledi.

"Türkiye'nin çimentosuyuz" diyen Hisarcıklıoğlu, "Cumhuriyet tarihinin en önemli devresindeyiz. 2014 yılında başlayacak yerel seçimler, Cumhurbaşkanlığı seçimi, çözüm süreci, yeni anayasa çalışmaları, İran, Suriye, Mısır, Ermenistan meseleleri. Bunların çözümü için tek yol var. Birlik ve beraberlik. Burada da size çok büyük rol düşüyor. Bu iki yıl çok önemli. Tarihimizde bu kadar sorumluluk üzerimize düşmemişti. Buralarda sorun olursa bunun ekonomiye de yansıması olur" dedi.

Hisarcıklıoğlu, 2008'de ABD'de başlayan krizin domino taşı gibi yayıldığını ve krize çözüm olarak ABD Merkez Bankası FED'in piyasaya 3 trilyon dolar sürdüğünü belirterek, "Bu paraya ABD bankalarının getirisi eksi idi. Dolayısıyla fazla para gelişmekte olan ülkelere aktı. Mayıs'ta artık para basmayacağım diyen FED, Temmuz da ise bu kararı daha erkene çekebilirim deyince para kendi vatanına doğru gitmeye başladı.

Bütün gelişmekte olan ülkelerde yerel paralar değer kaybetmeye, faizler yukarı doğru çıkmaya başladı.

Sorun böyle başladı.

Türkiye'nin ilave sıkıntısı ise cari açık. Bunları aşabilmenin yolu da perakende yasası başta olmak üzere, eğitim, vergi reformu gibi yapısal sorunları çözmemiz lazım. Türkiye yapısal reformlarına odaklanmalı. O takdirde 2023 hedeflerine ulaşabiliriz" diye konuştu.

“DÖVİZLE KAZANMADAN DÖVİZLE BORÇLANMAYIN”
İş dünyasına dövizle kazanmadan dövizle borçlanmayın uyarısında bulanan Hisarcıklıoğlu, "İçerde kaynak kullanımında tedbirli olun, öz kaynak kullanın. Anadolu'yu ayağa kaldırdık. İş dünyası olarak hedefimiz 2023'e kadar Türkiye’yi şaha kaldırmak. Bunu da hep birlikte yapacağız" dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ayrıca İzmir sevgisine dikkat çekerek, "Görev sürem boyunca bu İzmir'e 48. gelişim. Kayseri'den memleketimden daha çok ziyaret ettiğim bir kent. EXPO'yu da alacağınıza inanıyorum" dedi.


Hisarcıklıoğlu ayrıca 500 binden fazla oy kullanılan TOBB seçimlerini Türkiye'nin en demokratik seçimlerine imza attığını, bu konudaki eleştirileri de haksız bulduğunu dile getirdi.

İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise, İzmir'i dünya kenti yapma yolunda çalışmaları sürdürdüklerini ve en büyük desteği TOBB'dan gördüklerini söyledi.

Ekonomideki dalgalanmaya dikkat çeken Demirtaş, iş dünyası olarak karamsarlığa kapılmadıklarını ancak TOBB’un ilgi ve desteğini beklediklerini kaydetti.

Demirtaş, “Ödemelerde sıkıntı başladı.

Üyelerimizi rahatlatmak, Hazine’ye nakit girişini devam ettirmek için 5 yıla yayılan bir vade yerinde olacaktır. Bu konuda TOBB'un ilgi ve desteğini bekliyoruz" dedi.

Kaynak: İHA