ODTÜ'de başörtülü öğrencilere sözlü saldırı

Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu üyeleri, ODTÜ'de başörtülü öğrencilere sözlü saldırı olayını protesto etti.

ODTÜ kapısının yakınında toplanan toplanan platform üyeleri, "İnanca saygı başörtüsüne özgürlük" yazılı pankart açarak, çeşitli sloganlar attı.

Platform üyesi Tayyar Tercan, yaptığı açıklamada, bu saldırının, tek tipçi kültürün ve özgür düşünce ortamını baltalayan şiddet içerikli metotların alışıldık izdüşümü olduğunu söyledi.

Kendileri için özgürlük talebinde bulunan grupların, başkaları için aynı özgürlüğü öngörmemelerinin ciddi çelişki olduğunu belirten Tercan, ifade ve toplantı özgürlüğünün baskı, şiddet, dayatma ve zorlamalarla kısıtlanmasının kabul edilemeyeceğini bildirdi.

Üniversitelerin amaçlandığı gibi bilimsel üretim merkezleri olması için düşünce ve kanaatlerin özgürce üretilebilip paylaşılabildiği alanlar haline gelmesi gerektiğine işaret eden Tercan, bu nedenle temel insan hakları olan ifade, toplantı ve gösteri yürüyüşü özgürlüklerinin üniversitelerde kendisine dışarıdakinden daha da muhkem zemin bulmak zorunda olduğunu vurguladı.

Barış ve güven ortamının tesis edilememesinin ve herhangi gruba karşı serbestçe şiddet uygulanabilmesinin özgür düşünceyi baltalayan en önemli amillerden olduğunu belirten Tercan, şunları kaydetti:

"Şüphesiz ki bahsi geçen özgürlüklerin ve dolayısıyla özgür düşünce ortamının temin edilmesinde en büyük sorumluluk üniversite yönetimine düşmektedir. Üniversite yönetimi, sayılan özgürlüklerin üniversite yerleşkesinde sağlanmasından olduğu kadar ihlal edilmesinden de sorumludur.

Saldırıda, YÖK'ün ve ODTÜ yönetiminin gereken tedbirleri almamasını kınıyoruz. Yönetimi, ODTÜ yerleşkesinde baskı, dayatma ve şiddete yer verilmemesi ve düşüncenin serbestçe ifade, temsil edilebilmesi, huzur ve güvenin sağlanması ve toplantı hakkının güvence altına alınması için gereken tedbirleri almaya davet ediyoruz."

Kaynak: AA