'Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu' Sona Erdi

Şırnak Üniversitesince düzenlenen "Uluslararası Hz. Nuh ve Cudi Dağı Sempozyumu" sona erdi.

ŞÜ öncülüğünde, Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası ve Dicle Kalkınma Ajansı'nın desteklediği sempozyumun kapanış oturumunda konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Akmaz, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen kurumlara ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür etti.

Tebliğde bulunan katılımcıların bilgileri ışığında Cudi Dağı'nda arkeolojik kazı yapılması önerisinde bulunacaklarını kaydeden Prof. Dr. Akmaz, "Gerekli girişimlerimizi yapalım ve Cudi Dağı'nın Sefine bölgesinden başlayarak ciddi bir arkeolojik kazı projesi başlatalım. Tabi bu işin partnerlerinin başında Valiliğimiz ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü geliyor. Bu konuyu zorlamamız lazım. Biz diyoruz ki inşallah bu tür programlarla buralarda hiçbir anne ağlamaz, hiçbir yavrunun burnu kanamaz, sadece bu coğrafyada değil tüm dünyada Alaska'dan Vietnam'a kadar bütün insanlar barış ve huzur içerisinde yaşar. Yeter ki üzerimize düşen görevi yapalım" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Baz ise kentteki kurumların desteğiyle Cudi Dağı'nın belgeselinin çekilmesi gerektiğini dile getirerek, "Cudi Dağı'na değişik tırmanış rotaları var, bununla alakalı üniversite, TSO veya diğer kurumların desteğiyle trekkingler yapılabilir, bunun bir belgeseli çekilip turizme kazandırılabilir" ifadelerini kullandı.

Cudi Dağı'nın Allah'ın bütün milletlere bir hediyesi olduğunu ifade eden Baz, "Bu dağ Allah'ın herkese hediyesidir. Burada bütün medeniyetlere ait kalıntılar var. Bu dağa sahip çıkılması lazım. Bununla alakalı Türkiye'de ve bu bölgede yaşayan herkesin sosyal sorumluluğunu yerine getirmesi lazım" diye konuştu.

Şehri Nuh Otel'de iki gün süren sempozyumda 16 oturumda, 21'i yurt dışından 65 bilim adamı ve araştırmacı tebliğde bulundu. Sempozyumdaki tebliğ ve sunumların daha sonra ŞÜ tarafından kitaplaştırılacağı bildirildi.

Kaynak: AA