Bingöl M Tipi Cezaevi'nden Firar Eden Teröristlerin Yakalanması

İçişleri Bakanı Muammer Güler, dün Bingöl Cezaevi'nden firar eden 18 tutuklu ve hükümlünün yakalanmasına ilişkin, "Kaçışın akabinde, 24 saatlik sürede yakalanmış olmalarını başarılı bir operasyon olarak değerlendiriyorum" dedi.

Güler, Stratejik Yerel Yönetişim Projesi kapanış toplantısına gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dün Bingöl M Tipi Cezaevi'nden 14'ü tutuklu 4'ü hükümlü bölücü terör örgütü mensubu 18 kişinin kaçtığının vardiya değişimi sırasındaki sayımda belirlendiğini anımsatan Güler, olayın hemen ardından Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Valiliğin de dahil olduğu geniş çaplı bir inceleme başlatıldığını anlattı.

Ankara'dan bir ekibin de bölgeye sevk edildiğini hatırlatan Güler, arama-tarama çalışmaları sırasında gece firarilerin bulunduğu yerlerle ilgili tespitlerin yapıldığını, bu bölgelere Jandarma Özel Harekat taburlarının indirildiğini, Bingöl'ün 15 kilometre kuzeyindeki Ortaçanak bölgesinde firarilerin yakalandığını bildirdi.

Güler, "Teröristler dağda mı yakalandı" sorusuna "Evet, Ortaçanak bölgesinde dağda yakalandılar" yanıtını verdi.

Firarla ilgili incelemenin de devam ettiğini belirten Güler, "Ama hemen kaçışın akabinde, 24 saatlik bir süre içerisinde yakalanmış olmalarını başarılı bir operasyon olarak değerlendiriyorum. Jandarma ve istihbarat birimlerimizi de yürekten kutluyorum. Elbette böylesi olayların bir daha yaşanmaması bakımından yapılacak tespitlere göre, alınacak yeni tedbirler de olabilir" dedi.

-"Birtakım desteklerle, işbirliğiyle yapılmış olma ihtimali vardır"

Firarilerin yakalandıkları yere kadar yürüyerek mi gittikleri yönündeki soruya da Güler, şu yanıtı verdi:

"Oraya nasıl ulaştıkları konusunu değerlendireceğiz. Nerede elbise değişikliği yapıldı, nerede araçlarla değiştirildi. İçeriden dışarıdan buna kim destek oldu? Mutlaka bunun birtakım desteklerle, işbirliğiyle yapılmış olma ihtimali vardır. Çünkü 2 yıl boyunca hangi aletlerle o kadar toprak nereye götürüldü gibi birtakım soruşturmalar var. Adalet Bakanlığımız cezaevi içindeki tedbirler yönünü araştıracak. Cezaevinin iç güvenliğini Adalet Bakanlığı sağlıyor. Dış koruması Jandarma Genel Komutanlığının uhdesinde. Biz de o yönden mülkiye ve Jandarma Genel Komutanlığı müfettişleriyle olayı araştırıyoruz. Olayın bu boyutu ayrı. Yakalanma boyutu da çok önemliydi. Yakalanmış olmaları önemli bir gelişmedir."

Firarilerin sorgudan sonra hangi cezaevine konulacağının sorulması üzerine Güler, bunun Adalet Bakanlığınca değerlendirileceğini belirtti.

Bakan Güler, olayda ihmali tespit edilenlere yönelik soruşturmaların ardından müeyyidelerin hayata geçeceğini söyledi.

Kaynak: AA