Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Taşpınar Açıklaması

Ziraat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımında olan araziye hastane yapılması talebiyle ilgili, "Toprak ve Arazi Kullanım Kanunu çerçevesinde, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasını engellemek için konuyu hassasiyetle takip edeceğiz" ifadelerine yer verdi.

Taşpınar, yazılı açıklamasında, Sağlık Bakanlığının, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü kullanımında olan araziye hastane yapılması için talepte bulunduğunu, Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Toprak ve Arazi Kullanım Kanunu çerçevesinde, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasını engellemek için konuyu hassasiyetle takip edeceklerini belirtti.

Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün 1914'te kurulan, toprakları 100 yıldır ıslah programı kapsamında iyileştirilmiş, birinci sınıf sulu mutlak tarım alanlarına sahip olduğunu ifade eden Taşpınar, şöyle devam etti:

"Talep edilen alanda 100 yıldır uluslararası programın yanında başta buğday olmak üzere arpa, yulaf, tritikale, çavdar, nohut, kuru fasulye gibi iç tüketim ve ihracat ürünlerinin ıslah programları yürütülüyor. Diğer taraftan da özellikle mısır, ayçiçeği ve soya fasulyesi gibi dışa bağımlı olduğumuz ürünlerde bu bağımlılığı azaltmak ve ortadan kaldırmak amacıyla oldukça stratejik bir konu olan, tohumculuk sektörüne geliştirdiği ve geliştireceği çeşitlerle destek vermektedir."

Taşpınar, talep edilen arazi üzerinde kuraklık sorununa çözüm bulması için ciddi maliyetlerle kurulan Kuraklık Test Merkezi'nin bulunduğunu hatırlattı. Bu arazinin Türkiye kurak ekim alanları için toprak işlemesiz doğrudan ekim çalışmaları konusunda da bir üs olarak kullanıldığına dikkati çeken Taşpınar, şunları kaydetti:

"19 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nun 2. ve 4. maddelerinde açıkça belirtildiği gibi tarım arazilerinin amaç dışı ve yanlış kullanımlarının önlenmesi, korumayı sağlayacak yöntemlerin oluşturulması gerekmektedir. Bu arazi, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu'nun 3. maddesi J bendinde belirtildiği gibi, birinci sınıf sulu mutlak tarım arazisi olup enstitünün en verimli arazisidir. Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün bulunduğu bölge Konya sanayisinin tüm duman, is ve kokusunun etkisi altında olan bir bölgedir. Konya çöplüğü ve kanalizasyonunun çıkış noktasına yakın ve halen bugün bölge insanının kokusundan rahatsız olduğu bir bölgedir. Hayvan pazarı ve Konet kesimhanesinin yanıdır. Ayrıca, hastaneler herhangi bir deprem sarsıntısında ayakta kalması gereken en önemli yerlerdendir. Oysa bu bölge tarihi Aslım Bataklığı ve daha 50 yıl önce Beyşehir Gölü'nün son sularının biriktiği bir göl yatağıdır. Bu şartlarda burada devasa bir hastane kompleksinin yapılması akıl ve mantıktan uzaktır. Konya'nın ihtiyacı olan hastane yapımı için sağlıklı ve temiz hava şartlarının bulunduğu marjinal arazileri kapsayan alternatif alanlar yeterince bulunmaktadır. Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Toprak ve Arazi Kullanım Kanunu çerçevesinde, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılmasını engellemek için konuyu hassasiyetle takip edeceğiz."

Kaynak: AA