Organik Balın "maden"i Olacak

ELAZIĞ - İSMAİL ŞEN - Zengin bitki örtüsüne sahip, ekolojik kirlilikten uzak, keven bitkisiyle öne çıkan Elazığ'ın Maden ilçesinde yüksek kesimlerde organik bal üretimi yapılıyor.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Elitok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik arıcılığın, sanayiden, yerleşim yerlerinden, konvansiyonel tarım ve hayvancılık faliyetlerinin yürütüldüğü alanlardan uzak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş kuruluşların denetimi altında gerçekleştirildiğini söyledi.

Balın yürürlükteki standartlara uygunluğunun yetkili kuruluş tarafından yapılan analizlerle ortaya konulması halinde organik ürün sertifikasıyla belgelendirildiğine dikkati çeken Elitok, her türlü kimyasal kalıntıdan uzak, saf, kaliteli ve sağlıklı balı tüketiciye sunmak için çalışma başlattıklarını belirtti.

Maden ilçesinde her türlü ekolojik kirlilikten uzak, özellikle keven bitkisiyle öne çıkan zengin bitki örtüsüne sahip yüksek dağ kesimlerinde, birliğe üye 18 arıcı ile 510 kovanda organik arıcılık faaliyetine başladıklarını dile getiren Elitok, şöyle konuştu:

"Uygun doğası nedeniyle bu yörede organik arıcılığa başladık. Günümüzde artık gıda kirliliği söz konusu. 'Bal' diye satılan bir sürü sahte ürün mevcut. Glikoz şurubu ve şekerle beslenmiş arıların yaptığı ballar hatta bal sezonunda bile şekerle beslenen arıların yaptığı ballar var. Yüzde 50'nin üzerinde şekerli balı, halka bal olarak sunanlara alternatif olarak bu işe başladık. Yüzde 100 doğal balı, Allah'ın verdiği bu şifalı nimeti, insanlarımıza sunmak amacındayız."

Sertifikasız balın organik olamayacağını vurgulayan Elitok, son yıllarda sahte bal üretiminde kullanılan peteklerde insan sağlığına zararlı parafin ve naftalin gibi kalıntılara da rastlanabildiğine dikkati çekerek, organik balda bu kalıntıların sıfır olması gerektiğini aksi halde organik ürün sertifikası alamayacağını aktardı.

Yusuf Elitok, kovan sayısını gelecek yıl bin 500'e çıkarmayı planladıklarını da belirtti.

-Türkiye'de organik arıcılık gelişiyor

Organik arıcılık kontrol ve sertifikasyon kuruluşu yetkilisi ziraat mühendisi Faruk Mortaş da organik arıcılığın gelişen bir sektör haline geldiğini söyledi.

Tüketicinin bilinçlenmesiyle saf ve doğal ürünlere yönelişin bir sonucu olarak bu durumun ortaya çıktığını ifade eden Mortaş, özellikle uygun konakların bulunduğu Doğu Anadolu illerinin organik arıcılığa daha müsait olduğunu vurguladı.

Balda parafin, naftalin, pestisit, antibiyotik gibi kalıntı analizi yaptıklarını dile getiren Mortaş, bunların sıfır olması halinde organik ürün sertifikası verilen balın, daha lezzetli, kaliteli ve sağlık açısından yararlı olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA