'Gazilik' Unvanı Almak İçin 71 Yaşında Mahkemeye Başvurdu

Kütahya'da 1962 yılında vatani görevini yaparken kaza sonucu yaralanan ve terhis edilen Mahmut Kartal , kendisine "gazilik unvanı" verilmesi ve "gazi maaşı" bağlanması talebiyle Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine dava açtı.

Afyonkarahisar'ın Sinanpaşa ilçesine bağlı Balmahmut köyünde yaşayan emekli imam hatip Kartal, AA muhabirine, 1962'de, Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda görev yaparken nöbeti sırasında bir arkadaşının kurcaladığı silahının ateş almasıyla kolundan yaralandığını söyledi.

Kütahya ve Eskişehir'deki hastanelerde tedavisi tamamlandıktan sonra hakkında düzenlenen askerlik yapamayacağına ilişkin rapor doğrultusunda terhis edildiği bilgisini veren Kartal, "Şu anda kolum yarım. Kullanıyorum ama sağlam bir insanın kolu gibi değil" dedi.

Kartal, 51 yıldır kolunu tam olarak kullanamamasının acısını çektiğini kaydederek, daha önce girişimde bulunmamasına rağmen yarım asır sonra haklarını alabilmek amacıyla SGK aleyhine dava açtığını anlattı.

Davanın sonucunu beklediğini dile getiren Kartal, mahkemenin kendi lehine karar vermesi halinde "gazilik" unvanına kavuşup "gazi maaşı" alabileceğini ifade etti.

-"Hem emekli imam aylığını hem de gazilik aylığını aynı anda alabilecek"

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Afyonkarahisar Şube Başkanı İsmail Kumartaşlı ise Kartal'a, kaza sonrası kolunda sinir ve güç kaybı olduğu için "askerlik yapamaz" raporu verildiğini bildirdi.

Onun, devlet memuru statüsünde emekliye ayrıldığı için vazife malulü aylığına müracaat edemediğini belirten Kumartaşlı, şöyle konuştu:

"İki yıl önce çıkan Torba Yasadaki kanunlardan önce harp ve vazife malullerine aylık bağlanmasında bazı şartlar isteniyordu. Bu durumdaki kişilere, Emekli Sandığı tarafından bir memuriyeti varsa vazife malulü aylığı bağlanamıyordu ancak terör malulü olursa iki aylığı birden alabiliyordu. Geçen yıl çıkarılan yeni Torba Yasayla bu mevzuat düzenlendi ve harp ve vazife malullerinin de ikinci aylığı alabilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldı. Mahmut amcamız da bu süre içinde müracaat edememişti. Yeni yasal düzenlemelerden dolayı tekrar müracaat etti."

Olayın üzerinden 51 yıl geçtiği için bazı belgelerin bulunmasında zorluklar yaşandığını anlatan Kumartaşlı, dava sürecinde vaka tutanağı, görev emri gibi evrakın SGK görevlilerince inceleneceği bilgisini verdi.

Kumartaşlı, mahkeme kararıyla Kartal'a "gazi maaşı" bağlanacağına inandıklarını söyleyerek, "Hem emekli imam aylığını hem de gazilik aylığını aynı anda alabilecek" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA