Fındığını Söküp "çiçek Bahçesi" Oluşturuyor

Fındığa alternatif ürün çabası içindeki üreticiler, fındık bahçelerinden yılın bir dönemi verim almak yerine 12 ay kazanmak için çeşitli yöntemler deniyor. Ordu'da bir üretici, fındık bahçesinin 5 dönümlük bölümündeki fındık ağaçlarını söktü, kesme çiçekçilik yapacak.

Son yıllarda Karadeniz'de fındığın yanında ek gelir olarak düşünülen kividen sonra kesme çiçekçilik de yaygınlaşmaya başladı.

Fındığın sadece yılın bir döneminde hasadı yapılması üreticilerin farklı gelir sağlayabilecek ürünlere yönlenmesine sebep oldu. Aynı zamanda fındığın üretim modeli bakımından zahmetli bir iş kolu olması da çiftçileri bakımı ve hasadı kolay, farklı dönemlerde ürün verebilen tarım modellerine yöneltti.

Merkeze bağlı Kayadibi köyünde 110 dönümlük arazisi bulunan Engin Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın bölgenin en önemli tarım ürünü olduğunu ancak yeni üretim modellerinin de denenmesi gerektiğini belirtti.

Fındığın önemli geçim kaynakları olduğunu vurgulayan Çınar, şöyle devam etti:

"Fındık bu bölgenin en önemli ürünüdür. Çiftçilerimizin büyük bir bölümü bu üründen evlerini geçindiriyor. Ancak fındık üretim modeli bakımından zor bir iş. Hasat dönemine kadar zorlu bir bakım süreci var. Hasadıyla birlikte de yine farklı zorluklar karşımıza çıkıyor. Tabi ki bu ürün vazgeçilmez ama bunun yanında ek ürünler de yetiştirebiliriz diye düşünüyorum. Bundan dolayı ben de fındığın yanında ek gelir olabilecek alternatif ürünleri araştırdım."

Bir arkadaşının kesme çiçekçilikle uğraştığını anlatan Çınar, "Fatsalı bir arkadaşım arazisinde kesme çiçek yetiştirmeye başladı.

Bu ürününde bölgemizde yetiştirilebilecek ürün olduğunu gördüm. Ayrıca çiçeğin bakım ve hasadı fındığa oranla daha rahat. Bundan dolayı arkadaşımın da tavsiyesiyle 5 dönümlük fındık bahçemdeki dalları kestiriyorum. Daha sonrasında çiçek dikeceğim. Çiçekçilik daha karlı, fındık ise daha masraflı ve külfetli bir ürün" dedi.

Çınar, kesme çiçekçilikte başarı sağladğı takdirde bu ürünü daha fazla dikeceğini vurguladı.

-"Karlı ve çok mantıklı bir iş"

Fatsa ilçesinde kesme çiçekçilik ile uğraşan İsa Falay ise 30 dönümlük arazisinde kesme çiçek ürettiğini söyledi.

Kesme çiçek projesine mayıs ayında başladığını ve yeni hasat ettiklerini dile getiren Falay, "Hasat sonrası ürünü pazarla buluşturduk. Karlı ve çok mantıklı bir iş. Bu bölgede daha çok fındık üretimi yapılmakta. Bunu fındığın alternatifi olarak düşünmüyorum ancak fındık senede bir defa oluyor. Kesme çiçek ise yılda 4 defa hasat ediliyor" diye konuştu.

Falay, kesme çiçekçilikte pazar sıkıntısının olmadığını ve çok sayıda insanın teşvik edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA