Ermeni Patriği Memleketi Silvan'da

İstanbul Ermeni Patriği Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, memleketi Silvan'da resmi ziyarette bulundu.

Ermeni Patriği Memleketi Silvan'da
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde ilk kez resmi ziyarette bulunduğunu belirten Başpiskopos Aram Ateşyan, 5 yaşından üzüntülü ayrıldığı Silvan'a sevinçle geldiğini söyledi.

Silvan İlçe Kaymakamlığı ve Belediye Başkanını ziyaret eden Ateşyan, çalışmaları hakkından Kaymakam Berkan Sönmezay ile Belediye Başkanı Fadıl Erdede'den bilgi aldı. Silvan Kaymakamı Berkand Sönmezay Başpiskopos Aram Ateşyan'a gümüş tepsiye üzerine işlemiş Malabadi köprüsü hediye etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Silvan Kaymakamı Berkand Sönmezay, geçmişte bir çok dinin bir arada yaşadığı Silvan'da hoşgörü ve sevginin göstergesi olduğunu söyledi.

Başpiskopos Aram Ateşyan ise, "Burada kendi memleketinde olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum, 5 yaşındayken Silvan'da ailem üzüntüyle ayrılmıştı. Şimdi mutlu bir şekilde geldim. Burada ablam var. Zaman zaman geliyorum. Ama ilk kez Silvan'a resmi ziyaretle geliyorum. Buda ayrı bir mutluluk vericidir. Bir zamanlar bu topraklarda Ermeni ve Türkler bir arada yaşamışlardır. Yine bir arada yaşayacağımız adımlar atılmaya başlanıldı. Sevgi ve kardeşliği pekiştirmeye geldik. Silvan'da bulunan bir çok tarihi mekan var Silvan bölgesinde ise 8 tane ermeni kilisesi var ama çoğu yok olmuştur. Tarihi mekanların koruma altına alınması ve tarihi koruma bilinci geliştirilmelidir. Silvan'daki tarihi binalar ve yapıtların gerekli tanıtımı yapılıp, bunu tüm dünyaya tanıtımları yapılmak gerekiyor" dedi.

"TARİH KORUMA ALTINA ALINMALI"
Ateşyan ile beraberindekiler Silvan ilçesinin 6 kilometre doğusunda bulunan Anadolu'nun ilk yerleşim yeri olan Ortaçağ'dan kalma Hasuni Mağaraları'nda incelemelerde bulundu. Hasuni Mağaraları'na bulunan kiliseye çıkan Başpiskopos Aram Ateşyan, "Buradaki var olan tarihi taşlarda ve kireçten yapılan kilisenin de diğer tarihi varlıklar gibi tahrip edilmiştir. Define avcıları belli ki burada da define aramışlardır ve Tarihi kilise yok olmayla karşı karşı'ya bırakılmıştır. Silvan Kaymakamlığı tarafından turizme kazandırma çalışmaları kapsamında yapılan projeyle koruma altına alınıp, korunmaya başlanılmıştır. Bu tür projelerin geliştirilip Silvan'daki tüm tarihi varlıklar koruma altına almak gerekiyor" şeklinde konuştu

Silvan Hasuni Mağaraları Sosyal Tesislerini işleten Aslan Bakır dayısı Başpiskopos Aram Ateşyan'ın onuruna yemek verdi.

Ateşyan, öğlen yemeğinden sonra Silvan Belediye Başkanı Fadıl Erdede'yi makamında ziyaret etti. Ateşyan daha sonra, Silvan'daki Malabadi Köprüsü ve diğer tarihi mekanları gezerek incelemelerde bulundu.
Kaynak: İHA