Cizre Kalesi'ndeki Arkeolojik Çalışmalar

Cizre Kaymakamlığının "Şehr-i Nuh Diriliyor Projesi'' kapsamında Cizre Kalesinin iç kale bölümünde yapılan arkeolojik çalışmalarda, 11. ve 13. yüzyıllara ait olduğu tahmin edilen 20 iskelet bulunduğu bildirildi.

Alınan bilgiye göre, kaledeki arkeolojik kazı çalışmalarında, 11. ve 13. yüzyıllar arasındaki tarihlere ait yeni bir şehir yapılanması tespit edildi. Kazıda, ayrıca 20'ye yakın insan iskeleti ile üst üste ve yan yana olan mezarlıklar ortaya çıktı. Çalışmaları yerinde inceleyen Cizre Kaymakamı Şenol Koca, arkeolog Mesut Alp'tan bulunan iskelet ve yeni şehir ile ilgili bilgi aldı.

Kaymakam Şenol Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje kapsamında kalenin dışındaki 30 dönümlük birinci derece arkeolojik sit alanında kazıların yapıldığını söyledi.

Bu kazılarda herhangi bir bulguya rastlanılmadığını ve oranın dere yatağı olduğunun tespit edildiğini söyleyen Koca, şöyle konuştu:

"İç kale kısmında kazı çalışmalarına da başladık. Bu alanda yapılan kazıda 11. ve 13. yüzyıllara kadar ulaştık. Bugün itibarıyla şehir yapısı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Bununla birlikte şehirdeki mezarlıklara ulaştık. Şu ana kadar 20'ye yakın 11. ve 13. yüzyıllara ait olan iskeletleri buradan kaldırdık. Bununla birlikte hala mezarlıklar açılmaya devam ediliyor. Üst üste gömülen bir alanda ise çalışmalar devam ediyor. İç Kaledeki arkeolojik kazılarda bulunan iskeletler Mardin Müzesine gönderildi. Gelecek hafta içerisinde de antropologlar tarafından bu iskeletler üzerinde inceleme yapılacak. İskeletlerin net tarihi ve varsa hastalıkları bunlar ortaya çıkarılacak."

Kazılarda, ayrıca çanak, çömlek, pipo ve sikkelerin bulunduğu kaydedildi.

Kaynak: AA