Paris’te “Aşk”larını Kilitliyen Sevgililer Anahtarlarını Seine Nehrine Atıyor

Fransa'nın başkenti Paris dünyanın en çok turist çeken ilk üç kenti arasında yer alıyor.

Paris’te “Aşk”larını Kilitliyen Sevgililer Anahtarlarını Seine Nehrine Atıyor
Paris'in en çok ziyaret edilen yerlerinin başında Eyfel Kulesi geliyor. Son yıllarda Seine nehri üzerindeki Arceveche köprüsünün Quartier Latin ayağının üzerindeki mütevazı demir korkuluklar da turistlerin gözde yerleri arasına girmeyi başarmış bir yer. Burayı farklı kılan korkuluklar üzerinde aşıklar tarafından asılan kilitler. Aşıkların kilit asıp anahtarını Seine nehreni attığı korkuluk özellikle genç çiftlerin ilgisini çekiyor.
Nikah masasından doğruca Arceveche köprüsüne gelen yeni çiftler olduğu gibi, korkuluklara daha önce kilit takan aşıklar da zaman zaman burayı ziyaret ediyor. Kilitlerin üzerine aşıkların isimleri yer alıyor.

Köprüdeki bu meydanı ziyaret edenler arasında ünlüler de bulunuyor. Kısa bir süre önce, TV yıldızı Kourtney Kardashian ile erkek arkadaşı ve çocuğu burayı ziyaret etmiş.

Daha önce buraya kilit asanların Paris'i tekrar ziyaret ettiklerinde astıkları kilidin yerinde olup olmadığını kontrol ettiklerini söyleyen esnaflar, Arceveche köprüsünün bu yüzden "Güzel Sanatlar Köprüsü" olarak adlandırıldığını söylüyor.

Bu arada köprü çok farklı şekilde gündeme gelebiliyor. Mesela, bir sabah burdan geçenler yüzlerce asma kilidin yerinde yeller estiğine şahit oluyor. Polisin, bir hırsızı, kilitleri testere ile kesip çuvalla doldurduktan sonra sırtlayıp götürürken yakaladığı oluyor. 2 gün karakolda gözetim altında tutulan hırsız, polise kendisinin bir sanat aşığı olduğunu söyleyip polisi ikna etmesi sonucu serbest bırakılmış. Kesip götürdüğü asma kilitlerden bronz heykel yapıp sanat galerisinde sergileyen ve üzerine 675 bin Euro fiyat koyan bile olmuş. Hatta başka bir kolleksiyoncu burdaki asılı kilitleri satın alıp üzerindeki yazı ve sembollerden dolayı değişik kilit kolleksiyonu merakını böye tamamlamış.

Bu uğrak meydanının çevresinde asma kilit satanlar olduğu gibi böyle bir yer olduğunu Paris’e gelmeden önce bilenler geldikleri yerde özel olarak satın aldıkları asma kilitlerin üzerine isimlerini kazıtıp aşk sembolü kalp işareti çizdirenlerin olduğu da söyleniyor. Köprünün bakımı Paris Belediyesi tarafından yapıldığı için, belediye yetkilileri zaman zaman asılan kilitlerin ağırlığı köprü korkuluklarına zarar verip vermeyeceği tartışmasına bile girildiği söyleniyor.

Kilitler yüzünden köprü korkuluklarının paslandığını, pastan korumak için boyanması gerektiğine işaret eden bazı yetkililer asma kilitlerden dolayı boyanamadığı için çürüme tehlikesi olduğunu dile getiriyor.
Kaynak: İHA