Vob'daki Vadeli İşlem Sözleşmeleri, Viop'ta İşlem Görmeye Başladı

İSTANBUL - İzmir'de faaliyet gösteren Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. ile Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası platformlarının birleşme süreci bugün itibarıyla tamamlandı.

Yapılan açıklamaya göre, Resmi Gazete'de 30 Aralık 2012 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 138'inci maddesiyle kurulan ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından onaylanan esas sözleşmesinin 3 Nisan 2013 tarihinde tescil edilmesi ile faaliyetlerine başlayan Borsa İstanbul AŞ, yüksek işlem hacmi ve piyasa değeri ile Türkiye ve bölge ekonomisinin gücünü yansıtan, ileri teknolojisi, ürün çeşitliliği ve etkin piyasa yapısıyla küresel ölçekte etkili bir borsa olma vizyonu doğrultusunda yoluna devam ediyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İstanbul Altın Borsası'nın Borsa İstanbul çatısı altında bir araya geldiğini anımsattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İzmir Ticaret Borsası'nın önde gelen aracı kurum ve bankalar ortaklığında kurulan VOB'un da hisse devrinin gerçekleşmesi ve bütünleşme süreci çalışmalarının ardından Borsa İstanbul bünyesine katıldığını hatırlatan Turhan, şunları kaydetti:

"Borsa İstanbul, İstanbul'un küresel ölçekte finans merkezi yapılması projesinin gerçekleştirilmesi için özel bir konuma sahiptir. Pay ve Borçlanma Piyasası Araçları gibi spot ürünlerin yanında, altın ve gümüş başta olmak üzere kıymetli madenlerin ve vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin İstanbul'da faaliyet gösteren, bölgesel ve uluslararası tanınırlığı üst seviyede olan tek bir çatı altında işlem görmesi İstanbul Finans Merkezi projesine önemli katkılar sağlayacaktır."

-Tüm Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri tek platformda işlem görmeye başlıyor

VİOP ile VOB'un VİOP çatısı altında birleşmesi bugün itibariyle gerçekleşti. Bundan sonra Türkiye'deki tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, Borsa İstanbul VİOP bünyesinde tek bir platformda işlem görmeye başlıyor.

Mevcut durumda VİOP'ta kullanılan Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası Alım-Satım Sistemi, VOB İşlem Sistemi'nin opsiyon sözleşmelerini de içerecek şekilde geliştirilmiş halini oluşturuyor. Birleşme sonrasında VİOP'a aktarılacak olan VOB Sözleşmeleri de bu sisteme dâhil edilerek işlem görmeye devam edecek.

Geçiş işlemleri çerçevesinde VOB'da işlem gören sözleşmelerin önemli bir kısmı VİOP sisteminde işleme açılırken, işlem hacmi ve açık pozisyon sayısı çok düşük olan ya da hiç olmayan bazı sözleşmeler işleme açılmayacak.

Borsa İstanbul VİOP'a aktarılacak VOB Sözleşmeleri; BIST30 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Dolar Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Euro Vadeli İşlem Sözleşmesi, EUR/USD Vadeli İşlem Sözleşmesi, TL/Gram Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmesi, EgePamuk Vadeli İşlem Sözleşmesi, Anadolu Kırmızı Buğday Vadeli İşlem Sözleşmesi ve Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmesi olacak.

Kapatılacak VOB Sözleşmeleri ise BIST100 Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi, BIST30-100 Fark Sözleşmesi, Faiz Vadeli İşlem Sözleşmesi, Fiziki Teslimatlı TL/Dolar Sözleşmesi ile Fiziki Teslimatlı TL/Euro Sözleşmesi olacak.

VOB'daki ve VİOP'taki uygulamaya paralel olarak birleşme sonrasında da işlemlerin takasını İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. gerçekleştirmeye devam edecek, VİOP'ta risk yönetimi portföy bazında yapılacak.

Kaynak: AA