Konya Şeker’den Besilere Özel Mısır Gevreği

Konya Şeker’in Tesisleri’nde yer alan Çumra Yem Fabrikası, Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve üniversitelerle birlikte büyük ve küçükbaşlar için mısır gevreği üretti.

Konya Şeker’den Besilere Özel Mısır Gevreği
Çumra Yem Fabrikası’nın AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve herhangi bir katkı maddesi içermeden sadece mısır kullanılarak üretilen mısır gevreği, görünüm itibarıyla cipsi andırırken, kısa sürede hazmedilmesi, sağladığı yüksek emilimle et verimini en az yüzde 10 arttırıyor. Öğütülmüş mısırın, 185 derecede pişirilmesiyle elde edilen ve cips görünümünde mısır gevreği küçük ve büyükbaşlar tarafından besi yemi olarak kullanılabilecek. Pazara “Birinci Yem, Mısır Gevreği” markasıyla sunulacak olan mısır gevreği, şimdilik 50 kilogramlık paketlerde satışa sunulurken, ilerleyen dönemde çiftliklere dökme olarak da verilebilecek. Ayrıca mısır gevreği, yüksek sıcaklık ve basınç altında pişirildiği için hayvanlara yüksek enerji sağlarken, lezzeti nedeniyle de besi hayvanlarının iştahını arttırıyor.

Konya Şeker'in bölgede artan mısır üretimini göz önünde bulundurarak, buna uygun yatırımlar yapıldığını belirten Yem Fabrikası Müdürü Ahmet Diler, "Bu kapsamda fabrikamızda mısır pişirme makinelerini kurarak yeni bir yem üretmeye başladık. Sadece öğütülmüş mısırdan üretilen ve herhangi bir katkı maddesi içermeyen mısır gevreği, öğütülmüş mısırın 185 derecede, 70-80 barlık atmosfer basıncında, buhar ve su verilerek pişirilmesiyle elde ediliyor. Yüksek basınçtan sonra ürünün normal ortama alınmasıyla, kendiliğinden kabaran, cips görünümündeki bu yem, normal mısır yemine göre hayvanlar tarafından daha kolay hazmediliyor ve ürünün neredeyse tamamı sindirildiği için et tutma oranını yükseltiyor, dolayısıyla da et verimini arttırıyor" ifadelerini kullandı.

“ÜRETTİĞİMİZ YEM MISIR CİPSİ KADAR LEZZETLİ”
Ürünün görüntüsünün cipse benzediğini ve hijyenik ortamda üretilen yemin tadına kendisinin de baktığını ifade eden Diler, "Ürettiğimiz yem, mısır cipsi kadar lezzetli, hayvanlar da severek yiyor. Verimliliği artırmak için hayvanların verdiğimiz yemi, severek yemesi gerekiyor. Türkiye'de ilk kez Konya Şeker'in ürettiği bu yemi de hayvanlar, çocukların patates cipsini severek yediği gibi büyük bir iştahla yiyor. Bu yeme bir anlamda hayvanların cipsi diyebiliriz. Hayvan yemini severek yerse, size daha fazla verim sağlar. Zoraki yem yiyen hayvanın ürünü de zoraki elde edilir" şeklinde konuştu.

Yemin daha önce deneme üretimlerini yaptıklarını ve 3 ay boyunca Konya Şeker’e ait çiftliklerde değişik ırklardaki besi hayvanlarına yedirdiklerini vurgulayan Diler, “AR-GE ekibimiz çeşitli besi gurupları oluşturdu. Bir kısmını normal besi yemi ile besledik. Bir kısmını mısır ağırlıklı besledik. Bir guruba da ana yem maddesi olarak mısır gevreği verdik. Sonuçları gün gün not ettik, hayvanların tavırlarını, iştahlarını, yeme saatlerindeki isteklerini gözledik. Birincisi, mısır gevreği ağırlıklı beslenen gurubun daha iştahlı olduğunu tespit ettik. Aynı miktarda yemle beslenmelerine rağmen, mısır gevreği ile beslenen gurubun aynı ırk hayvanlara göre yüzde 15-25 arasında daha çok et tuttuğunu tespit ettik. Bunun sebebi olarak da verilen diğer besi materyalinin daha zor hazmedildiği ve daha az emilim sağlandığı için besi maddesinin önemli bir kısmının metabolizma tarafından doğal yollarla dışarıya atılmasıdır. Bu hem üretici açısından önemli hem de besi materyali yetersiz olan ülkemiz hayvancılığı açısından önemli. Hem ülkemizin hem de üreticinin kazançlı çıkmasını sağlayacak bu ürünün de çiftliklerimizde yaptığımız denemelerden olumlu neticeler almamız üzerine seri üretimini başlattık. Şimdilik saatte 15-20 ton üretim yapabiliyoruz. Şu anda mısırı pişirip gevrek veya cips görünümüyle piyasaya yem olarak arz eden başka bir fabrika bulunmuyor. Yani hayvan yemi olarak mısır gevreğini piyasaya ilk kez Konya Şeker çıkarıyor. Ürünün çiftçiye maliyeti de piyasa şartlarına göre uygun olacak. Çiftçi yem maliyeti, et verimi paritesinde mutlak surette karlı çıkacak. İki ürün arasındaki fiyat farkı da et verimiyle sağlanacak gelirden çok daha az olacak. Bayi bazında yaklaşık 500 satış noktamız bulunuyor. Bayilerimize numuneleri göndermeye başladık. Yemin tüm bayilere dağıtımının tamamlanmasından sora çiftçilerin ürünümüzü tercih edeceklerine inanıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA