MHP'li Tanrıkulu'ndan Tahtalı 'Barajı Koruma Havzası' Sorusu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Gaziemir Tahtalı Barajı Koruma Havzası’nda kaçak ve ruhsatsız olan bir yapının inşa edildiğini öne sürerek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

MHP'li Tanrıkulu'ndan Tahtalı 'Barajı Koruma Havzası' Sorusu
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. "Gaziemir Tahtalı Barajı Koruma Havzası’nda inşaatı hızla devam eden kaçak, izinsiz ve ruhsatsız yapıya kimler müsamaha gösteriyor?" diye soran Ahmet Kenan Tanrıkulu, verdiği soru önergesinde, "İzmir'in içme suyu ihtiyacının önemli bir bölümünü sağlayan Tahtalı Barajının içme suyunun kalitesi ve hijyenliği açısından havza, İZSU tarafından koruma altına alındı ve bu çerçevede birçok alan kamulaştırılıp, yapı izinlerinin de iptal oldu. Bu yılın başlarından itibaren söz konusu alanda daha önce tekstil fabrikası olarak inşa edilen ve yasa gereği sadece depolama alanı olarak kullanılması için ruhsatlandırılan binada tadilat adı altında hızla yapılaşmaya gidilmiş ve sonunda başta çevre hassasiyeti olan tüm vatandaşlarımızın büyük tepkisini çekmiştir" dedi.

Tanrıkulu, önergesinde şu noktaları gündeme getirdi ve dikkat çekti: "Öncesinde alışveriş merkezi, hastane ve okul yapılmak istenen, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın daha önce stat yapmayı planladığı Tahtalı Barajı Koruma Havzası'nın uzun mesafeli koruma alanı içerisinde yer alan binadaki inşaat ve tadilat faaliyetleri, İZSU'nun olumsuz tavrı ve Gaziemir Belediyesi'nce kesilen sembolik para cezasına rağmen hız kesmeyerek, bitme aşamasına gelmiş adı geçen sorumlu kurumlar halen bu duruma engel olamamıştır. Kamu görevi sadece imza atarak, sembolik cezalar keserek yerine getirilmemeli, tam tersine atılan imzanın, kesilen cezanın peşine düşülerek, sonucunun amacına ulaşıp, ulaşmadığı da kontrol edilmelidir. Unutulmamalı ki; insan sağlığına yönelik duyarsız kalınmasının sonuçları ağır olmaktadır. Bu yüzden ilgili tüm kurumların biran önce konuya daha ciddi yaklaşarak, İzmir’in su ihtiyacını karşılayan baraj havzasının korunmasına yönelik caydırıcı adımlar atmalarını bekliyoruz."
Tanrıkulu, konu hakkında TBMM’de İçişleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlarına verdiği yazılı soru önergelerinin, olayın tüm boyutlarını ortaya çıkaracağını belirtti.

Kaynak: İHA