Umke, Hasuni Mağaralarında Tatbikat Düzenledi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki Hasuni mağaralarında kamp kuran Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), zor şartlar altında yaralı kurtarma eğitimi aldı.

Umke, Hasuni Mağaralarında Tatbikat Düzenledi
4 günlük dersin ardından Silvan'daki dağlık bölgede bulunan Hasuni mağaralarında gerçeği aratmayan tatbikat düzenleyen 60 kişilik sağlık ekibi, yaralıları enkazdan başarıyla çıkardı.
Diyarbakır UMKE afetlere karşı her an hazır olabilmek için eğitimlerini aralıksız sürdürüyor. Düzenlenen 4 günlük eğitime katılan Batman, Şırnak, Siirt ve Diyarbakır'ın UMKE ekibi, derslerde gördükleri eğitimi Silvan'daki dağlık bölgede bulunan Hasuni mağaralarında düzenlenen tatbikatta pratiğe döktü. Helikopter enkazı altında kalan yaralıları başarıyla kurtaran sağlıkçıların tatbikatını izleyen İl Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar, 60 kişiye başarı belgesini verirken, kamp süresince verilen desteklerden dolayı destekçilere de belge verildi.

Avar, "2004 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından afetlerde sağlık organizasyonu projesi kapsamında UMKE birimi kurulmuştur. Yaklaşık 11 bölgede kurulmuş olan UMKE bölge merkezi kapsamında Diyarbakır'da da bir bölge merkezi kurulmuştur. Bu amaçlan Batman, Siirt, Şırnak ve Mardin illerinden 50 üzerinde birim ekipleri ve Diyarbakır Affet ve Acil İl Müdürlüğümüze bağlı sivil savunma ve arama kurtarma ekipleriyle beraber Diyarbakır ili Silvan ilçesi Hasuni mağaraları bölgesinde bir kurtarma tatbikatı uygulayacağız. Bugün senaryo gereği, bir helikopter kazası sonucu oluşan yaralıları dağdan aşağıya indirmeye çalışacağız. Bu konuda bizlerden yardımlarını esirgemeyen Afet ve Acil İl Müdürlüğü, Sivil Savunma ve Arama Kurtarma Birliği ekiplerine, bölgemizdeki UMKE müdürlüklerimize teşekkür ediyoruz. Biliyorsunuz UMKE'nin amacı yeterli bilgi ve donanıma sahip sağlık personelleriyle afetlerde ilk bir saat içerisindeki ölüm sayısını azaltma amacıyla yapılan bir çalışma ve bu zaman zaman değişik tatbikatların yapılması ile hizmetlerine devam etmesidir" dedi.

Avar, daha sonra enkazdan yaralı kurtarma eğitimini başarıyla tamamlayan sağlıkçılara belge verdi.
Kaynak: İHA