Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçıları Uyardı

GİRESUN - Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Muhammet Angın, balıkçıların avlanma usul ve esaslarına uymaları yönünde uyarıda bulundu.

Angın, yaptığı açıklamada, denizlerde balık avı sezonunun 1 Eylül'de başlayacağını belirterek, balıkçılara bereketli bir sezon geçirmelerini diledi.

Karadeniz'de, Ordu'nun Ünye ilçesinin Taşkana burnu ile Gürcistan sınırına kadar olan Türk karasularında her türlü trol ile su ürünleri avcılığının yasak olduğunu hatırlatan Angın, şunları kaydetti:

"Karasularımızda gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır. Gırgır ağları ile hamsi avcılığı 16.00-08.00 saatleri arasında yapılacak olup, belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz. Gırgır ağları ile hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri için gemi ruhsat tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden Avcılık İzin Belgesi'nin alınması zorunludur. Denizlerden ve iç sulardan avcılık yolu ile elde edilen su ürünlerinin, karaya çıkış noktalarından itibaren ilk satışının yapıldığı yere, toptan satış merkezi, su ürünleri hali, soğuk hava deposu ve işleme tesisine naklinde Nakil Belgesi alınması zorunludur. 50 kilogram ve daha az miktardaki su ürünleri için nakil belgesi aranmaz."

Angın, dökme olarak balık unu yağı fabrikalarına gönderilecekler hariç, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren hamsi, istavrit ve sardalya balıklarının naklinde kullanılacak kasalarına standart getirildiğini ve bu standartlara uyulması gerektiğini ifade ederek, "Deniz salyangozu avcılığının Algarna ile serbest olduğu dönemde sahilden itibaren 500 metre mesafe içinde istihsal yapılamaz. İstihsalinde gemide birden fazla algarna bulundurulamaz ve kullanılamaz. Denize bırakılan uzatma ağları, paraketelerin gündüz flama,gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur" dedi.

Avlanan bazı balık çeşitlerinin standart boyları hakkında da bilgiler veren Angın, "Barbunya 13 santimetre, hamsi 9 santimetre, istavrit-karagöz 13 santimetre, kalkan 45 santimetre, mezgit 13 santimetre, palamut 25 santimetre ve levrek balığının 25 santimetreden küçüklerin avı yasaktır" uyarılarında bulundu.

Kaynak: AA