Kuşadası'nda 41 Caretta Caretta Denizle Buluştu

AYDIN - Kuşadası Kadınlar Denizi kumsalında yumurtalardan çıkan 41 adet caretta caretta yavrusu denizle buluştu.

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez yuvalama alanları dışında geçen yıl Kuşadası kumsallarına yuva yaparak yumurta bırakan caretta carettaların 30 Haziran 2013 gecesinde de Kadınlar Denizi plajına yuva yaptığını anlattı.

Yumurtalardan 57. günde sağlıklı bir şekilde çıkan 41 caretta caretta yavrusunun denizle buluştuğunu dile getiren Sürücü, turistik işletmelerin önünde kalan yuvanın etrafında ışıkların bulunması nedeniyle, çıkış yapan yavruların kanal açılarak denize ulaştırıldığını belirtti.

Sürücü, "Caretta caretta yuvasını 57 gün içinde 10 bine yakın kişi ziyaret etti. Yerli ve yabancı tüm ziyaretçiler EKODOSD üyeleri tarafından carettalar konusunda bilgilendirildi. Bu sayede doğa koruma bilinci ve duyarlılık oluşturuldu" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak ise caretta carettaların yuvalama alanları dışında olmasına rağmen 2 yıldır Kuşadası kumsallarına yumurta bıraktığını belirtti.

Yavruların sağlıklı bir şekilde yumurtadan çıkarak denizle buluşmalarının ve vatandaşların bu konudaki duyarlılıklarının sevindirici bir gelişme olduğuna dikkati çeken Bayrak, "Deniz ekosistemi için çok önemli olan caretta carettalar sayesinde, denizlerin temiz tutulması ve kirletilmemesi konusunda farkındalık oluşmuştur. Kuşadası'nın önümüzdeki yıllarda caretta carettaların yuva yapacakları bir alan haline gelmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA