Afad Destekli Obez Hasta Operasyonu

Manisa’nın Alaşehir ilçesine bağlı Uluderbent kasabası, Sarıpınar köyünde ikamet eden 150 kilogramlık obez hasta Zaife Akyıldız (68) Manisa’dan gönderilen obez ambulansı ile hastaneye ulaştırılabildi.

Afad Destekli Obez Hasta Operasyonu
Akyıldız’ın ikamet ettiği evin yamaç kenarında olması nedeniyle Manisa’dan gelen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri de Akyıldız’ın ambulansa alınması çalışmalarına destek verdi.

Alaşehir’in Sarıpınar Köyü’nde oğlu Ali Akyıldız’ın (54) yanında ikamet eden ve 15 yıldır çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra Obez hastalığı ile de mücadele eden Zaife Akyıldız, heyet raporu için Alaşehir Devlet Hastanesi’ne götürülmek istendi. Ancak gerek Akyıldız’ın kilosu, gerekse ikamet ettiği evin yamaçta olması nedeniyle Akyıldız, hastaneye bir türlü götürülemedi. Bunun üzerine Akyıldız ailesi, Uluderbent Köyü’nde görevli Aile hekimleri ile irtibata geçti. Konunun Manisa Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne bildirilmesi üzerine köye Obez Ambulansı sevk edildi.Ayrıca 150 kilogram ağırlığında olan Akyıldız’ın evinden çıkarılıp ambulansa götürülebilmesi içinde yine Manisa’dan 4 kişilik teknisyen ekibinden oluşan AFAD Müdürlüğü’ne bağlı görevliler de yönlendirildi.

YAKLAŞIK 30 SAAT SÜRDÜ
Sabah saat 07.00’de köye ulaşan Obez Ambulansı ile AFAD görevlileri, Akyıldız’ın sağlık durumu ve ikamet ettiği evin konumuyla ilgili ön inceleme yaptıktan sonra sevk çalışmaları başlatıldı.

Yaklaşık yarım saatlik çalışmanın ardından Akyıldız, AFAD ekiplerinin de desteği ile evinden çıkarılarak Obez Ambulansı’na konuldu ve Alaşehir Devlet Hastanesi’ne sevk edildi.

Sevk işlemlerinin ardından açıklamalarda bulunan Obez Ambulansı Ekip Doktoru Seçil Türközü, “112 Acil Servis’e Uluderben’in Sarıpınar Köyü’nde bir vaka olduğu bilgisi ulaşmış. Bizde buraya Obez Ambulansı ile birlikte geldik. Vakanın diyabet, kalp yetmezliği, koah öyküsü bulunmakta. Vatandaşımızı şuan itibariyle obez ambulansımıza taşıdık. Alaşehir Devlet Hastanesi’ne nakledeceğiz. Burada da gerekli tetkikleri ve tedavisi yapılacaktır“.

AYNI ZAMANDA YOĞUN BAKIM AMBULANSI
Türközü, “Obez Ambulansımız yaklaşık 5 aydır Manisa’da kullanılıyor. Vakaları bizlere hekimlere bildiriyor. Biz bugün 6. vakamıza yardımcı oluyoruz. Şuan Obez hastamızı aldığımız ambulansımız aynı zamanda Yoğun Bakım Ambulansıdır. İçerisinde bir hastaya müdahalede kullanılabilecek tüm donanımlar mevcut“ dedi.

Zaife Akyıldız’ın oğlu Ali Akyıldız ise, “Annem yaklaşık 15 yıldır özellikle kalp ve diyabet rahatsızlıkları ile mücadele ediyordur. Zaman zaman elimizden geldiği ölçüde kendi imkanlarımızla annemizi Alaşehir Devlet Hastanesi’ne götürüyorduk. Ancak artan kiloları, evimizin konumu nedeniyle artık annemi hastaneye götüremez hale geldik. Konuyu kasabamızdaki aile hekimiyle paylaştık ve bizi Obez Ambulansı’na yönlendirdi. Ekipler de bugün gelerek annemi güvenli bir şekilde ambulansa koydu ve hastaneye götürdüler. Allah Devletimizden razı olsun. Bu tür imkanlar sayesinde artık sorunumuz kalmadı.” Obez Ambulansı’nın Manisa’daki faaliyetleri hakkında bilgi veren Manisa 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekimi Dr. Engin Yıldırım ise “Kilo problemlerinden dolayı hareketleri kısıtlanan ve standart sedyede taşınamayan hastanın Alaşehir Devlet Hastanesi’ne sevki esnasında hastamızın taşınacağı evin eğimli bir bölgede olması nedeniyle AFAD ile koordineli bir şekilde biri doktorlu olmak üzere iki ekibimizle hastaya müdahale ettik. Hastayı nakil ettiğimiz özel donanımlı ambulansımız aynı zamanda yoğun bakım şartlarında hasta transfer edebilecek donanımdadır. İl genelinde 46 ekibimizle vatandaşlarımıza 24 saat en iyi hizmeti vererek, en zor anlarında yanlarında olabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz“ dedi.

Alaşehir Devlet Hastanesi Başhekimi ve Hastane Yöneticisi Op. Dr. Aydın Er ise hastanın sağlık durumu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Hastanın kilosuna bağlı olarak solunum ve kardiyak problemleri mevcut. Şekerin değeri normalin üstünde. Hastanın diyabetine ve diğer sistemik rahatsızlıklarını gidermek amacıyla tedavisi yapılmaktır. Hastamızın sağlık kuruluna girerek bu rahatsızlıklarını belgelendirmek üzerede ayrıca birkaç tetkikten sonrada bu talebi içinde işlem yapılacaktır. Hastamız, bize geldiği ilk güne göre daha iyi durumda. Önümüzde ki hafta taburcu edilmesi planlanmaktadır” dedi.

Kaynak: İHA