Yaz Aylarında Mantar Hastalıklarına Dikkat

İZMİR - Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, yaz aylarında mantar hastalıklarının arttığını belirterek, özellikle tatil yerlerindeki ortak kullanım alanlarında dikkatli olunmasını istedi.

Kelekçi, mantar hastalığı belirtilerini deride kızarıklık, kepeklenme, kaşıntı, deri soyulmaları, su ve iltihap dolu kabarcıklar, tırnaklarda kalınlaşma, kabalaşma, renk bozukluğu, ağız mukozasında yanma ve ağrı şeklinde sıraladı.

Mantar hastalığının birçok hastalığı taklit edebildiğini, gerçek tanıyı deri ve mukozadan alınan kazıntının ışık mikroskobuyla incelenmesi sonucu koyduklarını anlatan Kıymet Handan Kelekçi, "Mantar enfeksiyonun oluşmasına antibiyotik kullanımı, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi bozan hastalıklar, şişmanlık, mantar enfeksiyonlu hayvana veya kişiye temas, banyodan ve havuzdan sonra kurulanmamak, terleme, beslenme bozukluğu ve kötü hijyen koşulları zemin hazırlayabilir" şeklinde konuştu.

-"Terleme, mantara zemin hazırlıyor"

Kelekçi, yaz aylarında sıcaklıkların artmasıyla birlikte meydana gelen terlemenin, özellikle ayak parmak arası, kasıklar ve bayanlarda göğüs ve koltuk altı kıvrım bölgelerinde mantarın ortaya çıkmasına zemin hazırladığını vurguladı.

Özellikle tatil yerlerindeki ortak kullanım alanlarına dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Yrd.Doç.Dr. Kelekçi, deniz suyundaki tuzun mantarda kurutucu etki yapabildiğini ama tedavi etmediğini söyledi.

Kelekçi,"Daha az terleteceği için açık ayakkabı, sandaletler ve terlikler tercih edilmelidir. Mantar sporlarının çokça yer aldığı havuz, banyo, duş, hamam gibi yerlerde çıplak ayakla gezmekten kaçınılmalıdır. Banyodan ve denizden sonra vücudun nemli ve ıslak kısımlarını mutlaka kâğıt havlu veya sık yıkanan havlularla kuru ve temiz tutmak gerekmektedir. Mantarı bilinen kişilerin terlik, ayakkabı, giyecek, şapka ve tarak gibi özel eşyaları ortak kullanılmamalıdır" dedi.

Kıymet Handan Kelekçi, kış aylarında da kapalı ayakkabılar giyilmesi ile oluşan ayak terlemesinin mantara yol açabildiğini ama kısa süren tedavilerle mantarın iyileşebilen bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Kelekçi, hastalara kış ayları için de şu önerilerde bulundu: "Naylon içermeyen pamuklu giysi, iç çamaşır ve çorap giyilmelidir. Mantarlı bölgeyi kuru tutmak, havalandırmak, giysileri sık değiştirmek ve yıkamak gereklidir. Tedavi düzenli uygulanmazsa tekrarlayabilir. Tedavide kızarıklar geçtikten sonra iki hafta daha devam edilmelidir. Tırnak mantarının tedavisinde 12 ay devam edilmelidir" dedi.

Piyasalarda satılan etkinliği kanıtlanmamış bitkisel içeriği olduğu söylenen ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini de hatırlatan Kelekçi, bu tarz ürünlerin mantarı arttırabildiğini veya egzamaya sebep olabildiği uyarısında bulundu.

Kaynak: AA