İran'da Kudüs Günü

TAHRAN - Kudüs Günü, İran'ın birçok şehrinde binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Sabahın erken saatlerinde başkent Tahran'nın farklı noktalarından yürüyüşe geçen binlerce İranlı, cuma namazının kılınacağı Tahran Üniversitesi önünde toplandı.

Ramazan oluşu ve 40 dereceye yaklaşan sıcaklıklara rağmen katılımın oldukça yüksek olduğu yürüyüşte İranlılar, ellerinde pankartlar ve "İsrail'e ölüm", "Amerika'ya ölüm", "Kudüs bizimdir" sloganlarıyla Filistin'e desteklerini yineledi.

Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, yarın resmen Cumhurbaşkanlığı görevine gelecek Hasan Ruhani, Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Haşimi Rafsancani, İçişleri Bakanı Mustafa Muhammed Neccar, Yargı Başkanı Amuli Laricani, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmet Cenneti ve birçok bakan ile milletvekili de yürüyüşe katılanlar arasındaydı.

Halkla yürüyüşe katılan İçişleri Bakanı Neccar, Washington'un girişimiyle başlayan Filistin-İsrail barış görüşmeleri hakkında, "ABD kendince kurnazca taktikler uyguluyor ve sanki yeni bir çözüm yolu bulmuş gibi davranıyor ama artık tüm dünya halkları ABD'nin gerçek yüzünü tanıyor ve bu oyunlara inanmıyor. Eğer gerçekten ana vatanlarından sürülen Filistin halkı için bir şeyler yapmak istiyorlarsa çözüm yolu oldukça basit ve açık, o topraklar başından beri Filistinlilere aittir ve onlara geri verilmelidir ama bunlar farklı taktikler uygulayarak işgalci Siyonist rejimin Filistin topraklarında kalmasını sağlamaya çalışıyor. Filistin sorununun çözümü için gerekli olan şey tüm İslam ümmetinin birlik ve beraberlik olmasıdır" şeklinde konuştu.

-"Siyonist rejimin özü, ABD ve Avrupa'nın çıkarlarının toplamıdır"

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yürüyüşün son durağı Tahran Üniversitesinde kılınan cuma namazı öncesinde yaptığı konuşmada, batıyı demokrasi, adalet, özgürlük ve hatta kendi halklarından çok 'siyonist rejmi' savunmakla suçladı.

Ahmedinejad, "Bugün Batıda özgürlük adı altında yaratıcının varlığını dahi rahatlıkla tartışabilirsiniz ama Siyonist rejim hakkında en ufak bir eleştiride bulunamazsınız çünkü Siyonist rejimin özü, ABD ve Avrupa'nın çıkarlarının toplamıdır. Bunların ne Yahudilik ne de başka bir inançla bağları vardır. Siyonizmin özü, din değil kapitalizmdir" ifadelerini kullandı.

Filistin meselesinin birkaç kilometrekare topraktan ibaret olmadığını belirten Ahmedinejad, "Onların asıl derdi, dünyaya ve toplumun geleceğine hükmetmektir" dedi.

Ahmedinejad, tüm Müslüman ülkelere tavsiyelerde bulunarak, "Şuna emin olun ki Siyonist rejim ve batının tek tek her Müslüman ülke üzerinde planları var. Uyanık olmak zorundayız. Bugün bir çok Müslüman ülkede yaşanan iç savaşlardan kim memnuniyet duyuyor kim bu duruma üzülüyor bunu iyi gözlemlemek lazım. Müslüman ülkelerdeki sorunlarının tek çözümü, savaş değil birlik ve diyalogdur. Savaşla yönetime gelenler, muhaliflerine de savaşma izni vermiş olur. Ben Müslüman ülkelerde savaşı körükleyenlerin zahirleri Müslüman olsa da batınlarının Siyonist olduklarına inanıyorum. Tüm bunlar siyonist rejimin tarihi planlarıdır" diye konuştu.

Namaz alanındaki halk Ahmedinejad'ın konuşmasını sık sık, "İsrail'e ölüm", "Amerika'ya ölüm" sloganlarıyla kesti. Ahmedinejad'ın konuşmasının ardından Cuma hutbesini okuyan Ayetullah Ahmet Hatemi, görev süresi dolan Ahmedinejad'a ülkeye yaptığı hizmetlerden ötürü teşekkür etti.

Kudüs Günü yürüyüşüne katılan binlerce halk, Cuma namazının ardından sloganlar eşliğinde dağıldı.

Kaynak: AA