Sağlık Turizminin Önündeki Engeller

Anadolu Sağlık Turizmcileri Derneği (SATUDER) Başkanı ve diş hekimi Şenol Alkan, İzmir'in sağlık turizmindeki potansiyelini ortaya çıkarmak için hekimlerin önündeki engelleri kaldırmak gerektiğine dikkat çekti.

Sağlık Turizminin Önündeki Engeller
Sağlık turizmine hizmet eden hekimlerin varolan yasalar nedeniyle, isteseler de kendilerine ait bir hastane kuramayacaklarını belirten Şenol Alkan, “Sağlık turizminde faaliyet gösteren hekim ve kurumlar için hazırlanacak özel bir butik hastane ruhsatıyla, bu alanda faaliyet gösteren doktorlarımız daha kaliteli ve verimli hizmet sunabilir” diye konuştu.

Alkan, “Bu özel ruhsat sayesinde 6 ay içinde Türkiye'de 100, İzmir'de ise 10-20 butik hastane açılabilir ve büyük istihdam olanağı yaratılabilir” dedi.

Halihazırda yürürlükte bulunan özel hastane ruhsatları ve doktor branşlarının kurumlar arası nakil kurallarını, sağlık turizmi yapacak olan doktorlar için uygulamanın yanlış olduğunu belirten Alkan sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık turizmini geliştirmek için Sağlık Bakanlığı'nın, ‘Sağlık turizmi butik hastane ruhsatı’ vermesi gerekiyor. Bu butik hastane içinde plastik cerrahi, göz ve diş hekimliği branşları öncelikle bulunmalı. Yaklaşık 10 ile 20 yatak kapasiteli bu hastanelere gelen turistlere, 7/24 ve çok özel hizmet verilebilir. Sağlık turistinin havaalanından itibaren özel danışmanlarıyla, hastaneye yatış işlemleri gerçekleşir, hizmet aldıkları süre boyunca iletişim sorunu yaşamadan kendilerini özel hissedecekleri bir süreç yaşarlar. Mevcut özel hastaneler bünyesinde sürdürülen sağlık turizmi faaliyetleri maalesef tesadüf turizmi olmaktan öteye geçemeyecektr. Hizmet alan hastalar başka yeni hastalar yaratmadığı sürece sadece günü kurtarabiliriz. Bu konuda verilecek ruhsatlarla israfa yol açmış olunmayacaktır. Bu konuda geniş katılımlı acil bir değerlendirme toplantısı yapılırsa ne kadar haklı olduğumuz ortaya çıkacaktır”
Sağlık turizmi alanında çalışan hekimler için butik hastane ruhsatı verilebilmesi için, Sağlık Bakanlığı, Valilik ve Dernekler Masası'na mektup yazacaklarını ve bu yöndeki sorunları bir kez daha yetkili mercilere ileteceklerini vurgulayan SATUDER Başkanı Şenol Alkan, sektörün gereksinimi olan nitelikli sağlık turizmi personeli yetiştirmek için, üniversite, oda ve derneklerle özel kurslar düzenlemek amacıyla görüşmeleri sürdürdüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA