Arınç: 'türkiye'de Başkalarının İmreneceği Bir Ramazan Geçiriyoruz'

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Türkiye'de Ramazan ayının ufak tefek arızaların dışında sevgi ve kardeşlik içinde geçtiğini belirterek, "Türkiye olarak başkalarının imreneceği bir ramazan geçiriyoruz.

Arınç: 'türkiye'de Başkalarının İmreneceği Bir Ramazan Geçiriyoruz'
Mısır ve Suriye'de ramazandan bahsetmek mümkün değli. Müşrikler döneminde bile haram aylarında kan dökülmesi yasaktı. Kaldı ki, Müslüman inancına sahip insanların, birbirine kurşun sıktığını hayal etmek bile mümkün değildi. Bugün maalesef ramazandan habersiz, can derdine düşmüş, bir sabahta 300-50 ölü ve 4-5 bin yaralıyla komşu ülkelerin halini üzüntüyle izliyoruz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa Muradiye Külliyesi'nde incelemelerde bulundu. Bülent Arınç, yetkililerden restorasyonun belirlenen süreden önce bitirilmesini istedi. Arınç, görevli mimara Muradiye Camii'nin kaç yılda yapıldığı sorusunu yöneltti. Görevli mimarın, "İki yılda yapılmış" şeklinde karşılık vermesi üzerine Arınç, "Burası iki yılda yapılmış, sen dört senede restorasyon yapıyorsun. Oflusun sen o iki senede yapmış, ben bir senede restorasyon yapacağım de" şeklinde cevap verdi. Bunun üzerine Of'lu mimar restorasyonun zor bir iş olduğunu anlatarak, beklenenden önce bitirmeye çalışacaklarını kaydetti.

"HERKESİN İMRENECEĞİ RAMAZANI GEÇİRİYORUZ"
Ardından Arınç, Bursa Valiliği'nin Merinos AKKM'de düzenlediği iftar programına katıldı.

Bülent Arınç, Ramazan ayının İslam alemi için hayırlı geçmesini diledi. Ramazan ayında Türkiye'de ufak tefek sıkıntıların dışında büyük bir huzurluk ve dostluk içinde geçtiğini ifade eden Arınç, Mısır ve Suriye'nin çok zor bir ramazan ayı geçirdiğini hatırlattı. Arınç, "Ufak tefek arızanın dışında, 76 milyon insanımızın yudum yudum yudumladığı sevgi ve kardeşlikle geçireceğimiz ramazanları hep beraber görelim. Türkiye olarak başkalarının imreneceği bir ramazan geçiriyoruz. En yakın komşularımızın haline bakın. İşte Mısır ve Suriye. Ramazandan bahsetmek mümkün değli. Araplar müşrikler döneminde bile haram aylarında kan dökülmesi yasaktı. Kaldı ki, Müslüman inancına sahip insanların, birbirine kurşun sıktığını hayal etmek bile mümkün değildi. Bugün maalesef ramazandan habersiz, can derdine düşmüş, bir sabahta 300-50 ölü ve 4-5 bin yaralıyla komşu ülkelerin halini üzüntüyle izliyoruz. Binlerce insanın evleri başına göçüyor, şehirler yok oluyor ve yok ediliyor. Alah o arkadaşlarımıza huzur versin, birlik versin. Aralarındak nifakı ve fesatı ortadan kaldırsın. Onlara bilinç versin. İnşallah kendi beraberliklerini ve ülkelerini güzelliklerini herkesin hakkıyla temsil edildiği güzel demokratik rejimi kurmayı ve yaşatmayı nasip etsin" dedi.

"BİZ BİRLİKTE TÜRKİYEYİZ"
Her sene azınlıklar ve farklı inanç gruplarına mensup insanlarla ramazan ayında buluştuklarını ifade eden Arınç, bu sene ise Mardin'de bir organizasyon düzenleyeceklerini dile getirdi. Arınç, "Bu sene kısmet olursa 5 Ağustos Pazar gün Mardin'de Süryani Katoliklerin davetlisi olarak Türkiye'deki tüm azınlıklar ve farklı inanç gruplarını temsilen programa katılacağım. Biz birlikte Türkiye'yiz. İnançlarımız farklı olsa da birbirimizi sayarız. Bu bizim inancımızda var. Dilerim ki ki bu güzel iftarları ve ramazanları sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada huzurla yaşayalım. Herkes ramazana saygı gösteriyor. ABD Başkanı Obala Beyaz Saray'da Müslümanların temsilcilerine iftar verdi ve bu programda Kur'an'dan ayetler okudu. Hemen hemen demokratik Avrupa ülkelerinin büyük bir çoğunluğunda iftarlar ve toplantılar tertipleniliyor. Müslümanlar izzet ve şerefle inançlarını yaşamaya gayret ediyorlar" ifadelerini kullandı.

"TORBA YASA KAVRAMI HUKUKİ DEĞİL"
Mecliste birden çok maddede yapılan değişikliklere 'torba yasa' şeklinde adlandırılmasından rahatsızlık duyduğunu ifade eden Arınç, şöyle devam etti:
"Tatil gireceğimiz bu konularda mecliste çok maddeli bir yasa çıkıyor. Torba deniyor. Ama bu hukuki bir tabir değil. Bu tabirin kullanılmasından gerçekten rencide oluyorum. Ama gerçek bu. Çok fazla maddeyi birbirleriyle irtibatı olmayan farklı kanunlarla değişiklik yapmak üzere belki zaman darlığından çıkarmaya çalışıyoruz. Yanlış ama doğru. Yaptığımız iş Türkiye'de binlerce insanın sorunlarını çözüyor."

"MUHTARLARIN ÖDENEKLERİ YÜZDE 100 ARTTI"
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan torba yasa sayesinde muhtarların ödeneklerinin yüzde 100 arttığını belirten Arınç, "Bugün de saat 17.00 civarında cumhurbaşkanımız kanunu imzaladılar. Türkiye’de 53 bin 500 muhtarın ödenekleri artırılmış oldu. Arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Hayırlı ve bereketli olsun. Elbette muhtarların görevini biliyoruz. Onlara değer veriyoruz. Arkadaşlarımız demokrasinin kılcal damarları gibi. Türkiye'nin her yerinde vatandaşla hizmet yapıyorlar" dedi.

"KAPANAN VAKIFLAR TEKRAR AÇILIYOR"
Konuşması esnasında salonda oluşan uğultuyu ise Arınç, "Yüzde 100'ü duyunca bir uğultu kapladı ortalığı. Eh, az değil doğrusu. Helal olsun. Biz Türkiye'de her toplumsal gruba bu şekilde destek vermeyi sürdürüyoruz. Aynı kanun içinde 105 bin sözleşmeliye kadro müjdesi de verildi.

Onlar da bu kanunun imzalanmasıyla aynı şekilde yürürlüğe girdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü 1990'dan bugüne kadar kapatılan tüm vakıfların açılmasına ve devlete geçen gayrimenkullerin aynen iadesine karar verildi.

Bazı vakıfların açılışını da gerçekleştirmiş olduk" ifadelerini kullandı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin seçimli genel kurulunun yapıldığını ifade eden Arınç, "Hamdolsun da Bursamız da en üst düzeyde TOBB'da temsil hakkını kazanmış oldu. BTSO başkanımız sayın İbrahim Burkay da genel yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Özer Matlı ise Borsalar Konseyine seçildi. Onları kutluyorum" ifadelerini kullandı.

Bursaspor'a UEFA Avrupa Ligi eleme turunda başarılar dileyen Arınç, "İnşallah hayırlı haberlerle dönerler. Bursa'da nasıl olsa haklarından geliriz. Bu akşam belki işleri zor olabilir. Onlara da başarılar diliyorum" açıklamalarında bulundu.

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, muhtarların demokrasinin temel taşlarından birisi olduğunu belirterek, muhtarların sosyal sigorta kapsamındaki sıkıntılarının çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: İHA