Aysel Tuğluk: Öcalan'ın Ciddi Sağlık Sorunları Var

DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, İmralı Cezaevinde Abdullah Öcalan'ın sağlık drurumunu gündeme getirerek, "Bir an önce İmralı'ya bağımsız bir doktor heyeti götürülmelidir" dedi.

Aysel Tuğluk: Öcalan'ın Ciddi Sağlık Sorunları Var
Van Bağımsız Milletvekili ve Demoktarik Toplum Kongresi (DTK) Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, İmralı Cezaevi 'nde Abdullah Öcalan 'ın sağlık drurumunu gündeme getirerek, 'Bağımsız bir doktor heyeti oluşturulması için yapılan başvurulara derhal yanıt verilmelidir. Bir an önce İmralı 'ya bağımsız bir doktor heyeti götürülmelidir' dedi.

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk, yaptığı yazılı açıklamasında, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünde tarihsel bir dönemden geçildiğini belirtti. Tuğıluk, 'Sürecin ilk aşaması tamamlanmış durumda. Ancak bu tarihsel dönemin hayati niteliğiyle tamamen zıt, mevcut sürecin sağlıklı ilerlemesini engelleyici menfi bir durumla karşı karşıyayız' dedi.

'İMRALI 'NIN KOŞULLARI SAĞLIĞINI BOZDU '

İmralı Adası 'nda son olarak kardeşi ile görüşüp bağımsız bir doktor heyetinin adaya gönderilmesini isteyen Abdullah Öcalan 'ın sağlık durumuna dikkat çeken Tuğuluk şunları kaydetti:

'Sayın Öcalan 'ın ağzında yaralar çıkmakta, gün içerisinde gözlerinde yanmayla birlikte sıklıkla akıntı olmakta, burnunda ve boğazında yanmalardan kaynaklı olarak ciddi sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Öcalan 'ın sağlığının bozulmasının nedeni, içerisinde bulunduğu cezaevi koşullarıdır. İmralı Cezaevi 'nin insan haklarına aykırı yoğun tecrit koşulları ve adanın çürütücü iklim koşulları, yıllardır orada tutulan sayın Öcalan 'ı son derece rahatsız etmekte, ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden olmaktadır. Net bir biçimde ifade etmek gerekir ki, sayın Öcalan 'ın sağlığı ile Kürt sorunu iç içedir. Sayın Öcalan 'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşulları, mevcut süreçle birlikte ele alınmak zorundadır. Zaten hukuken de Sayın Öcalan 'ın sağlık koşullarının sağlanması, bağımsız bir doktor heyeti tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

'TEDAVİSİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPILMALI '


Öcalan 'ın sağlığı, özgürlüğü ve güvenliği konusunda Kürt halkının oldukça hassas olduğunu belirten Tuğluk, şöyle devam etti:

'Ülkenin ve hatta Ortadoğu 'nun en büyük sorunu olan Kürt sorununun çözümü için bir yandan sayın Öcalan 'la müzakerelerin yürütülmesi, bir yandan da kendisinin en ağır tecrit koşullarında yaşamaya zorlanıp sağlığının bozulması adil değildir. Bir insanın en temel hakkı olan sağlık hakkını dahi sağlamamak, Kürt halkının haklarının iade edileceğine, Kürt sorununu çözüleceğine ve demokrasinin derinleştirileceğine dair güvensizlik yaratmakta, soru işaretleri uyandırmaktadır. Bu nedenle İmralı 'ya bir an önce bağımsız bir doktor heyeti gitmeli. Sayın Öcalan ilerlemiş sağlık sorunları nedeniyle önce muayene edilmeli, ardından tedavi için her ne gerekiyorsa bir an önce vakit kaybetmeden yapılmalıdır.'

KÜRT SİTESİNİN İDDİASI: 'ÖCALAN SAĞLIK RAPORU İLE CEZAEVİNDEN ÇIKACAK'


ABDULLAH Öcalan 'ın sağlık sorunları gerekçe gösterilerek serbest kalacağı iddiası, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani 'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yartseverler Birliği 'ne (IKYB) ait internet sitesinde de yer aldı.

MHP Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 'nun, 'Öcalan doktor raporu ile bırakılacak. Kardeşinin açıklamaları bunu gösteriyor' sözlerinin ardından IKYB 'nin resmi internet sitesi Pukmedia 'da aynı konuda bir haber yer aldı. Bu haberde, Türkiye 'de son günlerde bazı hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık raporları ile cezaevlerinden çıktığı ve infazlarının ertelendiği belirtilerek, İmralı Adası 'nda bulunan Abdullah Öcalan 'ın da doktor raporları ile cezaevinden çıkacağı ileri sürüldü. PKK 'nın bu amaçla yeniden Abdullah Öcalan 'ın serbest bırakılmasını gündeme getirip çalışma başlattığı belirtilen haberde, KCK sözcülerinden Diyar Kamişlo 'nun konu ile ilgili açıklamalarına da yer verildi.

Diyar Kamişlo, Abdullah Öcalan 'ın özgür kalmasının çözüm ve barış süreci için çok önemli olduğunu belirterek, 'Çözüm süreci üç aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada ateşkes ve PKK 'lıların Türkiye topraklarından çıkmasıydı ve bu gerçekleşti. İkinci aşamada Ak Parti hükümetinin yasal ve anayasal değişikler yapması gerekiyordu. Türkiye hükümeti şimdiye kadar hiç bir adım atmadı. Kürtlerin haklarının verilmesi ve cezaevlerinde bulunan ve aralarında hastaların da bulunduğu yaklaşık 10 bin tutuklu ve hükümlü var. Bunların serbest bırakılması gerekir'dedi.

Abdullah Öcalan 'ın sağlık sorunları yaşadığını ve gözlerinden sürekli bir sıvının aktığını ileri süren Kamişlo, 'Öcalan 'ın bağımsız bir doktorlar heyeti tarafından kontrol edilmesini ve tedavi edilmesini istiyoruz. Öcalan 'ın özgür kalması ile çözüm sürecinde daha hızlı adımlar atılır ve barışın sağlanması daha hızlı gerçekleştirilebilir' diye konuştu.