Havza'da Tarımda Hasat Dönemi

SAMSUN - Havza Ziraat Odası Başkanı Fahri Şahin, Havza'da bu yıl yaklaşık olarak 90 bin ton buğday, 35 bin ton ayçiçeği, 30 bin ton şeker pancarı, 35 bin ton kadarda silajlık mısır rekoltesi beklendiğini söyledi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iİçede nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin tarım ile geçindiğini belirtti.

İlçe genelinde 407 bin 380 dekar alanda tarım yapıldığı, bu alanın yaklaşık yüzde 85'inde hububat, fiğ, ayçiçeği ve şeker pancarı gibi tarla bitkileri ekimin gerçekleştiğini belirten Şahin, şöyle devam etti:

"İlçemizde insanların geçimleri genelde tarıma dayalı. Tarımla geçinenlerin çoğunluğu tarlalarına hububat, fiğ, ayçiçeği ve şeker pancarı gibi tarla bitkileri ekmekte. Bu yıl havalar normal seyretti. Buğdayda dönüm başı 350 ila 450 kilo verim beklenmekte. Havza'da bu yıl yaklaşık olarak 90 bin ton buğday, 35 bin ton ayçiçeği, 30 bin ton şeker pancarı, 35 bin ton kadarda silajlık mısır rekoltesi beklenmekte. Bunların yanı sıra 10-12 bin ton civarında kuru bakliyat ve yaş sebze, meyve rekoltesi beklenmekte."

Havanın mevsim normallerinde seyretmesi nedeni ile tarladaki ürünün kalitesinin de yüksek olduğuna değinen Şahin, "Geçen yıl hasat dönemi yağan yağmur ve kuraklık nedeni ile özellikle hububatta üründe hem rekolte hem de kalite kaybı yaşadık. Bu da çiftçimize olumsuz yansıdı. Elindeki ürün para etmedi. Bu yıl ise havanın normal seyretmesi nedeni ile hem rekoltede hem de kalitede istediğimiz ölçüleri yakaladık. İnşallah bu yıl çiftçimizin yüzü gülecek" diye konuştu.

Geçen yıl ki saman fiyatlarının da değinen Şahin, "Geçen yıl buğdayda sap kısalığı ve diğer olumsuz etkenler nedeni ile saman fiyatları kiloda bir liraya kadar yükseldi. Hasadın başladığı bu günlerde ise samanın alevi söndü. Şu an samanın kilosu 20-30 kuruş arasında değişmekte. Ayrıca buğdayın alım kilosu ise 63 ila 65 kuruş civarlarında" dedi.

İlçe ekonomisinin büyük oranda tarıma bağlı olduğunu ifade eden Şahin, ilçede hasadın başlaması ile ekonominin de canlanmaya başladığına işaret etti.

Anız yakılması ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Fahri Şahin, tarlada kalan anızların yakılmasının temelinde çiftçinin yeterli ekipmana sahip olmamasının önemli rol oynadığı ifade ederek, şunları kaydetti:

"Özellikle buğday hasadı sonrasında tarlasını ekmek isteyen çiftçiler tarladaki anızları temizlemek yerine yakmayı tercih etmekte. Bu yanlış bir tutum. Anız toplanarak ekonomiye kazandırılabilir. İnsanımızın önemli bir bölümü geçimini tarım ve hayvancılık yaparak temin eder. Hasat sonrasında tarlada kalan anız hayvan yemi olarak kullanabilirler. Bu konuda çiftçilerimiz yeterli bilgiye sahip değil. Yapacakları çalışmalarla bunu değerlendirebilirler, ekonomiye katkı sağlayabilirler. Bu konuda tecrübeli olan çiftçilerimiz anızları yakmak yerine saman haline getiriyor hayvanına yem olarak veriyor, balyalıyor satıyor. Tarlada kalan anızın yakılması sonucunda toprağın özelliği bozuluyor, verimi düşüyor. Topraktan ekmeğini çıkartan insanımız kendi eliyle geleceğini yok ediyor."

Şahin, tüm çiftçilere bol, bereketli ve kazasız hasatlar dilediğini söyledi.

Kaynak: AA