Caretta Caretta'lar İçin Tanıtım Panosu

Kuşadası Belediyesi tarafından Kadınlar Denizi Plajı'ndaki yumurtaları korumak ve çevre bilinci aşılamak amacıyla dikilan panolar büyük beğeni topladı.

Caretta Caretta'lar İçin Tanıtım Panosu
30 Haziran gecesi Kuşadası’nın dünyaca ünlü Kadınlar Denizi plajına yumurtalarını bırakan caretta caretta iribaş deniz kaplumbağasının yuvası koruma altına alınmıştı. Korunma altına alınan yuvaya insan ya da her hangi bir hayvanın girmesini engellemek için etrafı ince örgü telle çevrildi. Ayrıca Kadınlar Denizine gelen yerli ve yabancı konukları deniz kaplumbağaları konusunda bilgilendirmek amacıyla, Kuşadası Belediyesi tarafından Türkçe-İngilizce bilgilendirme tabelası yaptırıldı.
Her gün binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Kadınlar Denizi plajı Caretta Caretta sevinci yaşarken, bir caretta caretta’nın ilk bu kadar yoğun bir plaja yuva yapmasının şaşkınlığı da sürüyor. Hem caretta caretta yuvasını korumak hem de hergün binlerce insanın geldiği plajda doğa koruma bilincinin oluşması ve deniz kaplumbağaları hakkında bilgilendirilmesi sağlamak amacıyla yapılan tanıtım ve bilgilendirme panoları büyük beğeni topladı.

Türkiye’de yuvalama alanları dışında ilk kez tespit edilen iki yuvanın da Kuşadası’nda olması, caretta caretta yuvalamaları konusunda bilimsel tartışmaları da beraberinde getirirken, Kadınlar Denizi plajındaki olağan dışı yuvalar Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü ve Aydın Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından ziyaret edildi. Bakanlığın bilgisi dahilinde yaptırılan tabela ve koruma alanı çalışmalarını EKODOSD ile Kuşadası Belediyesi yürüttü.

-Ölü bir caretta caretta sahile vurdu
Bu arada bugünlerde yoğun bir şekilde görülen carettalarla ilgili Kuşadası’nda üzücü bir olay yaşandı. Kuşadası Yavansu’da bulunan Fantasia Otel plajında bir carettanın su yüzeyinde durduğu ihbarını alan EKODOSD, derhal olay yerine gitti. Carettanın yanına gittiklerinde hareketsiz olduğunu ve öldüğünü tespit ettiklerini açıklayan EKOSOD Başkanı Bahattin Sürücü, genç bir birey olan caretta caretta’nın muhtemelen komşu Samos Adası yönünden geldiğini, ağlara takılıp boğularak öldüğünü düşündüklerini söyledi.

Plajda bulunan küçük çocukların caretta carettanın ölümüne çok üzüldüğünü anlatan Bahattin Sürücü, “Hayatlarında ilk kez bir caretta caretta gördüklerini söylediler. Onların ölmemesi için ne yapılması gerektiğini sordular. Çevre bilincinin gelişmesi, deniz ekosisteminin korunması ve deniz kaplumbağaları hakkında bilgilendirici Türkçe-İngilizce birer tabelanın, gerek kıyı otelleri gerekse sahildeki sitelere dikilmesinin ve broşür dağıtılmasının çok yararlı olacağı düşüncesindeyiz. Bu konuda Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediye Başkanlığı, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü, kıyı otelleri ve sahil siteleriyle işbirliği yaparak, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarını genişletmek istiyoruz. Bunun ilk örneğini Kadınlar Denizi’nde gördük ve çok olumlu tepki aldık” dedi.

Kaynak: İHA