Takılan Yapay Kalple Hayata Tutundu

Antalya'da taksici Cabir Demirbaş, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Prof. Dr. Ömer Bayezid ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyon sonunda yapay kalbiyle hayata tutundu.

Takılan Yapay Kalple Hayata Tutundu
İstanbul'da yaşayan ve 3 kez kalp krizi geçiren taksici Cabir Demirbaş (52), Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid ve ekibi tarafından gerçekleştirilen yapay kalp nakliyle sağlığına kavuştu

Geçirdiği kalp krizleri sonucunda kalp damarlarının çürüdüğünü öğrenen Demirbaş, hastalığı için kalıcı çözüm arayışına girdiğini ifade etti.

Demirbaş, "20 yıldır kalp hastasıyım. En iyi ameliyatın hangi hastanede, hangi doktor tarafından yapıldığını iyice araştırıp öğrendim. Suni kalple yaşamam gerektiğini öğrenince, Akdeniz Üniversitesi'ne gelerek Prof. Dr. Ömer Bayezid ile görüştüm. 3-4 ay içerisinde iyileştim. Hocam ve ekibinin başarılı ameliyatıyla sağlığıma kavuştum" dedi

Yapay kalbiyle normal hayatına devam ettiğini belirten Demirbaş, taksiciliği artık hobi olarak yaptığını söyledi.

KALP YETMEZLİĞİ HASTASI 5 BİN KİŞİ VAR
Operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Bayezid, kalp yetmezliğinin önemli ölüm nedenleri arasında olduğunu ve bu hastaların yüzde 50'sinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Prof. Dr. Bayezid, “Türkiye'de ileri derecede kalp yetmezliği yaşayan 5 bin hasta var. Ancak 350'si Sağlık Bakanlığı'nın kalp bekleme listesinde. Yılda en fazla 80 hastaya nakil yapılıyor. Merkezimizde 2 yıldır suni kalp nakli yapıyoruz. Bugüne kadar 57 hastaya suni kalp cihazı takıldı. Bu sadece tam teşekküllü ve Sağlık Bakanlığı'ndan onay almış merkezlerde yapılan bir operasyon. Dakikada 7 litre kan pompalayan bir cihaz. Hastaların hayatta kalma oranı yüzde 99. Hastayı yatağa bağımlılıktan kurtarıyor. Hasta 1,5 kilogramlık bel çantasıyla aktif ve konforlu bir yaşam sürüyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA