Sıcak Çarpmasına Dikkat

DENİZLİ - Denizli Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Mert Özen, hava sıcaklıklarının yüksek olduğu dönemlerde, sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Özen, yaptığı açıklamada, çocukların, hamilelerin ve yaşlıların sıcak havanın olumsuz etkileri konusunda yüksek risk grubunda bulunduğunu belirtti.

Sıcak çarpmasına maruz kalan kişilerde baş ağrısı, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, iştahsızlık, bulantı, kusma, susuzluk hissi, kol, bacak ve karında kramplar, nabızda hızlanma, vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerinde olması gibi belirtilerin görülebileceğini ifade eden Özen, yaz aylarında havaların aşırı derecede sıcak seyrettiği için sıcak çarpmasına karşı bazı önlemlerin alınması gerektiğini dile getirdi.

-"Sıcak çarpmasında hızlı müdahale önemlidir"

Güneş çarpmalarında vücut ısısının 41 dereceye kadar çıkabildiğine ve vücut ısısı kontrol edilemezse kalıcı beyin ve organ hasarı görülebileceğine vurgu yapan Özen, bu tür vakalara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.

Özen, güneş çarpması halinde neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı:

"Güneş çarpan kişilere yapılacak en önemli yardım, süratle 112 Acil Servis ekibine haber verilerek harekete geçmesini sağlamaktır. Sağlık ekipleri gelene kadar de hasta, usulüne uygun olarak serin bir yere taşınmalı, üzerine ıslak çarşaf örtüldükten sonra el bileği, kasıklar, koltuk altı gibi damarların yüzeye yakın geçtiği bölgelere havluya sarılı buz torbaları konulmalı, vücut sıcaklığının düşmesi sağlanmalıdır. Eğer şuuru açıksa, vücut sıcaklığını düşürmek amacıyla hastanın soğuk içecekler tüketmesine yardımcı olunmalıdır."
Kaynak: AA