'kök Hücre'de Uluslararası İşbirliği

Türkiye’de ilk kez Rejeneratif Tıp Bilim Dalı’nın kurulması için YÖK’e başvuruda bulunan İzmir Üniversitesi, dünyanın önde gelen kök hücre çalışmalarına imza atan Tokyo Üniversitesi ile işbirliği yapıyor.

'kök Hücre'de Uluslararası İşbirliği
Türkiye’de ilk kez Rejeneratif Tıp Bilim Dalı’nın kurulması için Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) başvuruda bulunan İzmir Üniversitesi, dünyanın önde gelen kök hücre çalışmalarına imza atan Tokyo Üniversitesi ile işbirliği içinde araştırmalarını yürütecek. Tokyo Üniversitesi Kök Hücre Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kotaro Yoshimura ile Tokyo’da buluştuklarını ve birlikte yeni bir projeye imza attıklarını belirten Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eray Copcu, “Tokyo Üniversitesi bu konuda dünyada ki en önemli merkez. Başındaki çok değerli bilim adamı Prof. Dr. Yoshimura ile çalışmalarımızı paylaştıktan sonra Tokyo-İzmir Üniversiteleri Rejeneratif Tıp için işbirliğine resmen geçti. Bundan sonraki dönemde kök hücre çalışmaları çok farklı alanlarda da kullanılabilecek. Dünyada şu anda Nörolojik hastalıklardan, Parkinson, Epilepsi, kalp hastalıklarından Pankreasa bağlı hastalıklara, Diyabetten, Karaciğer Sirozuna kadar birçok farklı alanda çok başarılı sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.

Kişinin kendi vücudundaki iyileştirme yeteneği olan hücreleri elde ederek hastalıktan daha hızlı kurtulmasını, tedavisi güç olan hastalıklarda umut ışığı olmasını amaçlayan Rejeneretif Tıp, insan vücudundaki yağların iyileştirici özelliğini ortaya koyuyor. Son yıllarda bu tıp dalında, kişinin hastalıktan daha hızlı kurtulması, tedavisi güç olan hastalıklarda umut ışığı olması kaza ve yaralanmadan sonra kanser tedaviden sonra kişide yeni dokuların yapılması ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Bilim adamları son olarak, önceleri kemik iliğinden elde edilen kök hücrelerin 100 kat fazlasının ve daha kalitelisinin insan vücudundaki özellikle bel ve basen bölgesindeki yağlarda gizli olduğunu buldu. Daha önce kemik iliğinden elde edilen ancak insan vücudundaki yağlarda 100 kat fazlası ve kalitelisi bulunduğu belirlenen kök hücreler, özellikle doku kayıplarında sıkça kullanılıyor. Hekimler, kısa süre içerisinde yağdan elde edilen kök hücrelerin kanserden, kalp hastalıklarına, sirozdan, diyabete kadar pek çok hastalığın çaresi olacağını belirtiyor.

İzmir Üniversitesi olarak Türkiye’de ilk kez Rejeneretif Tıp ile ilgili bilim dalı kurulması için YÖK’e başvurduklarını söyleyen Prof. Dr. Eray Copcu, yağ dokudaki kök hücrelerin ilk etapta meme kanserleri sonrası, memesi alınan kadınlarda yeni meme dokusunun yapımı ya da yanık ve kazalardan sonraki doku kayıplarında bu alanlardaki deri yüzeyindeki bozukluklarda kullanımı gibi doku kayıplarında kullanılmasının planlandığını söyledi.

Vücudun farklı bölgelerindeki yağ dokularının değil, bel ve karın bölgesindeki yağ dokusunun alınmasının avantajı olduğunu belirten Prof. Dr. Copcu, “Bir taşla iki kuş vuruluyor. Kişi hem o alandaki yağ dokusundan kurtulmuş oluyor hem de alımı kolay. Yağ alındıktan sonra birkaç işlemden geçiyor. Özel bir enzim uygulanıyor. İşlenerek yaklaşık 50 mililitre yağ dokusunda 4 mililitre kök hücre elde ediliyor” dedi.

Kaynak: İHA