Ayağına Batan Çivi Hayatından Ediyordu

İzmir’de ayağına çivi batan 66 yaşındaki Abdülaziz Taş, tetanoza bağlı önce akciğer enfeksiyonu ardından solunum yollarında meydana gelen komplikasyonlar sonucu bilincini kaybetti.

Ayağına Batan Çivi Hayatından Ediyordu
Taş, iki ay boyunca yoğun bakım ünitesinde süren tedavisinin ardından sağlığına kavuştu.

İzmir’de geçen Mayıs ayında evinin önünde üzerinde paslı çivi bulunan tahta parçasına basması sonucu rahatsızlanan 66 yaşındaki Abdülaziz Taş, gittiği sağlık ocağında tetanoz aşısı olduktan sonra evinin yolunun tuttu. Olaydan bir hafta sonra nefes darlığı çeken ve vücudunun çeşitli yerinde kasılmalar meydana gelen Taş ardından ailesi tarafından Medical Park İzmir Hastanesi’ne götürüldü. Akciğerlerindeki enfeksiyon ve solunum yetmezliğine bağlı olarak bilincini kaybeden yaşlı adam, iki ay yoğun süren yoğun bakım ünitesindeki tedavisinin ardından sağlığına kavuştu. Tedavinin ardından sağlığına kavuşan ve taburcu olan Abdülaziz Taş, bir çivinin nelere yol açtığı konusunda şaşkın olduğunu belirtti.

Taş; “Tahtaya bastım tahtadaki çivi ayağıma battı. Sağlık ocağına gittim iğne vurdular. Eve geldim hastalandım. Kendimi kaybettim daha sonra. Beni hastaneye yetiştirdiler. Doktorlar beni kurtardı. Allaha şükür 62 gün sonra ayağa kalktım” diye konuştu.

'TÜM KOMPLİKASYONLAR GÖRÜLDÜ'
Yaşlı adamın doktorlarından Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Adanır uygulanan tedavi süreci hakkında bilgi vererek, “Bu hastamızda yaklaşık çivi batmasından 5-6 gün sonra olgular başlamış ve çok ani ilerlemişti. İki gün içinde bilinci kapanıp ağır kas kasılmalarıyla takip ettiğimiz bir hastaydı. Yaklaşık birinci ayın sonunda solunumsal komplikasyonlar gelişti. 1 hafta 10 gün sonra gerekli tedavilerle düzelmesine rağmen akciğer emfeksiyonu dahil görülebilecek komplikasyonların hepsi oldu. Yoğun bir rehabilitasyon tedavisi uygulandı. Yaklaşık bir buçuk ay sonra hastamızın bilinci açıldı. Kasılmalar düzeldi. Bunun ardından hastamızı servise verebildik. Bu işlemler toplam iki ayı buldu” dedi.

'YÜZDE 60 ÖLÜM RİSKİ BARINDIRIYOR'
Tetanozun vücutta sinsi bir şekilde seyrettiğini ve sadece doğada bulunan metal parçalarının batması sonucu meydana gelebilecek bir hastalık olmadığını belirten Doç. Dr. Adanır yüzde 60 oranındaki ölüm riski bulunan hastalığı şu sözlerle anlattı:

“Tetanoz odukça ağır seyreden ve ölüm riski yüksek bir hastalıktır. Onun için anında teşhisinin konulup tedavi edilmesi gerekir. Gerekli ilaçların anında verilmesi gerekir. Buna rağmen ağır tetanoz olguları görüldüğü dönemde ölüm riski yüksektir. Eğer tedavi edilmez ise yüzde 60’ın üzerinde ölüm riski vardır. En basit tipinde dahi bu risk vardır. Ağır seyreden durumlarda bu risk yüzde 60’ın çok üzerindedir. Bunlarda ana neden gelişen solunum komplikasyonları ve kardiyak problemlerdir. Bir yerimize doğadan bilmediğimiz bir materyalin batması hemen profilaksi gerektirir. Bu tür durumlarda vatandaşlarımız direkt sağlık kuruluşuna gidilmeli. Aşı olmadılarsa mutlaka aşılanmalıdırlar. Ciddi şüpheler varsa antiserumunun uygulanması gerekir. İhmal edilirse ağır şekillerinde hızlı ilerleyebilir ve tedavisi oldukça zordur. Bir dikenin batması veya toprağa sürtünerek olan bir yaralanma da dahil tetanoza neden olabilir.”
Kaynak: İHA