Suriyeli İşadamının Kaçırılan Oğlu Kurtarıldı

Kahramanmaraş’ta kaçırılarak, fabrikatör babasından fidye istenen Suriyeli çocuk, 3 adrese düzenlenen eş zamanlı operasyonla kurtarıldı.

Alınan bilgilere göre, Suriye’de başlayan Esad zulmünün ardından ülkesinde barınamayacağını anlayan Hüssam Tatari, servetinin büyük bölümünü ülkesinde bırakarak Türkiye’ye sığındı. Kahramanmaraş’a gelen Tatari, burada kardeşi, bir İtalyan ve bir Alman’ın da ortaklığıyla tekstil fabrikası satın aldı.

Oğulları ve karısıyla birlikte ikamet satın alan Tatari, Kahramanmaraş’ta kaldığı süre boyunca da kendi gibi ülkesinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli mültecilere iş imkanı verdi. 19 Temmuz Cuma günü meydana gelen olayda ise Tatari’nin 13 yaşındaki oğlu Welid Tatari ve ağabeyi, Haydarbey Mahallesi’ndeki evlerinden çıkarak Cuma namazına gitti.

Birlikte namaz kılan ağabey ve kardeş, tekrar eve döndükleri sırada, anneleri tarafından alışveriş yapmaları için arandı. Bu sırada ağabey, küçük kardeşi Welid’i markete gönderip kendisi eve gitti. Saatler geçmesine rağmen Welid’in eve dönmemesi üzerine, aile polis merkezine giderek kayıp başvurusu yaptı.

Bu sırada baba Hüssam Tatari’ye Suriye numaralı bir telefondan arama geldi. Telefonu cevaplayan Tatari, 500 bin dolar fidye vermediği takdirde, oğlunun öldürüleceği tehdidini aldı. Bunun üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Cinayet ve Gasp Büro Amirliği ekipleri harekete geçti.

Öncelikle telefona gelen numarayı teknik takibe alan polis, zanlıların uydu telefonu kullanarak Suriye’den aradıkları izlenimi vermeye çalıştıklarını belirledi. Ancak yapılan araştırmanın ardından telefon sinyallerinin kent merkezindeki Serintepe, Namık Kemal ve Ekmekçi mahallelerindeki 3 farklı ikametten geldiği tespit edildi.

Öte yandan polisin çalışmaları sürerken, baba Hüssam Tatari’de oğlunu kurtarabilmek için zanlılarla fidye pazarlığına girdi. Oğluyla görüşen ve “Baba parayı vermezsen beni öldürecekler” sözlerini duyan Tatari, yaptığı görüşmelerin ardından zanlılarla 125 bin dolara anlaşarak, parayı Suriye’ye getireceğini söyledi.

Bu görüşmenin 2 saat sonrasında çalışmalarını tamamlayan polis, 3 ayrı adrese 60 çalışanıyla birlikte önceki gün iftar vaktinde operasyon düzenledi.

Operasyonun ardından Welid Tatari, Serintepe Mahallesi’ndeki ikametten kurtarılarak ailesine kavuşturulurken, evlerde bulunan 17 kişi ise gözaltına alındı.

FABRİKADA İŞÇİ OLARAK ÇALIŞMIŞLAR
Operasyonda 17 kişiyi gözaltına alan polisin yaptığı detaylı soruşturmanın ardından ise, olayı gerçekleştiren 7 kişi belirlendi. Küçük Welid’in kaçırılma planını daha önce Hüssam Tatari’nin fabrikasında çalışan T.Z.’nin (35) planladığı ortaya çıktı.

Akrabaları olan M.Z. (22), T.Z. (59), R.Z. (22), H.M. (29) M.H. (21) ve A.S.’yi çocuğu kaçırmaya ikna eden T.Z.’nin, aileyi yaklaşık bir aydır takibe aldığı belirlendi. Tüm detayları toplayıp, Welid’i yalnız buldukları anda market çıkışında kaçıran zanlılar, küçük çocuğu Serintepe Mahallesi’ndeki eve getirip ellerini ve ayaklarını zincirledi.

Olayı planlayan T.Z. ise, çocuğu kaçırdıktan hemen sonra Suriye’ye kaçarak, fidyenin buraya getirilmesini istedi. Yaklaşık 5 gün ecel terleri döken Tatari ailesi, polisin yaptığı operasyonun ardından çocuklarına kavuşurken, oğullarını kaçıranların fabrikasında çalışan işçiler olduklarını öğrenince büyük şaşkınlık yaşadı.

Bu arada zanlıların, ülkelerinde de çok sayıda suça karıştıkları ve fidyeyi almayı başardıkları takdirde Kahramanmaraş’tan ev almayı amaçladıkları öğrenildi. Bunun için bazı evleri dolaşan zanlıların, beğendikleri bir ev için pazarlık bile yaptıkları bilgisine ulaşıldı.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorguları tamamlanan 6 zanlı bugün adliyeye sevk edilirken, olayın planlayıcısı olan ve Suriye’de bulunan T.Z.’nin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Kaynak: İHA