Kolombiya ve Venezuela, Tansiyon Düşürme Kararı Aldı

ANKARA - Kolombiya ve Venezuela devlet başkanları, geçtiğimiz mayısta patlak veren gerilime son verip iki ülke arasındaki ilişkileri iyileştirmek için çalışma kararı aldı.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Kolombiyalı mevkidaşı Juan Manuel Santos, aralarındaki sorunları masaya yatırmak için Venezuela'nın Amazon bölgesinde yer alan sınır şehri Puerto Ayacucho'da bir araya geldi.

Toplantıdan, karşılıklı katılımla oluşturulacak üst düzeyli gruplarla, enerji, ticaret ve güvenlik konuları üzerinde çalışma kararı çıktı.

Komşu iki ülkenin ilişkileri, Kolombiya Devlet Başkanı Santos'un, geçtiğimiz mayıs ayında, Venezuela muhalefetinin lideri Henrique Capriles ile başkent Bogota'da görüşmesiyle bozulmuştu. Capriles'in, az farkla kaybettiği nisan ayındaki Venezuela seçimlerine itiraz etmek için Kolombiya'nın desteğini almaya çalıştığı öne sürülmüştü.

Venezuela Devlet Başkanı Maduro, bu gelişme üzerine Kolombiya'yla ikili ilişkileri gözden geçireceğini, "güvenini kaybettiği" mevkidaşının Venezuela'yı "arkadan bıçakladığını" söylemiş, Kolombiya hükümetiyle FARC arasında devam eden barış görüşmelerinde uzlaştırıcı rollerine son verecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Maduro, "Ülkem barış sürecine katılır mı katılmaz mı düşünmek zorundayım. Santos'un bana yanıldığımı ispatlaması lazım" demişti.



Santos, Maduro'ya yanıldığını ispatladı



Maduro, iki ay önce yaptığı açıklamanın aksine, dün Santos'la gerçekleştirdiği toplantı sonrası, Kolombiya'nın barış görüşmeleri konusunda kendilerine güvenebileceğini ve bu konuda komşularına "tam destek" vermeye hazır olduklarını açıkladı.

Maduro, "Er ya da geç Kolombiya barışı kutlayabilsin diye acizane, emrinizdeyiz" şeklinde konuştu.

"Kayıp zamanı telafi etmeye hazır olduklarını" ifade eden Kolombiya Devlet Başkanı Santos ise "Karara vardığımız bazı konularla birlikte farklı düşündüğümüz birçok konu var. Ama beraber çalışmak gibi büyük bir sorumluluk ve mecburiyetimiz var ve bunu yapacağız" dedi.

İki ülke arasındaki ilişkiler önceki devlet başkanları Hugo Chavez ve Alvaro Uribe döneminde oldukça gerilimli şekilde ilerliyordu. Kolombiya'nın muhafazakar lideri Uribe, Chavez'i sol tandanslı silahlı örgütler, FARC ve ELN'e yataklık yapmakla suçluyordu.

İki ülke arasında Temmuz 2010'da kopan diplomatik ilişkiler, Santos'un seçimleri kazanıp göreve gelmesiyle tamir edilmişti.

Kaynak: AA