Kırıkkale'de Sorgum Sudanotu Yem Bitkisinin Yaygınlaştırılması

KIRIKKALE - Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvanlıcılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Sorgum Sudanotu yem bitkisinin yaygınlaştırılması için Çelebi ilçesinde sorgum sudanotu demonstrasyonu kurulduğunu bildirdi.

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, Kırıkkale'de 81 bin 500 büyükbaş, 105 bin küçükbaş hayvanını bulunmasına karşın yem bitkisi ekilişinin yetersiz olduğunu ifade etti.

Meterorolojik verilere göre Kırıkkale'de yıllık ortalama 377 mm yağış düştüğünü belirten Kırbaş, halk sulamasıyla birlikte sulanan alanlar toplam ekilebilir alanların ancak yüzde 10'una tekabül ettiğini kaydetti.

Kırbaş, yetiştiricilerin bölgenin kurak şartlarına uygun yem bitkilerini yetiştiricilikte tercih etmeleri gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bunun için en uygun yem bitkisi sorgum sudanotudur. Dünyada çok geniş alanlarda ekilişi yapılan bu yem bitkisi enerji bitkisi ve aynı zamanda danelerinden de insan gıdası olarak da yaralanılmaktadır. İlimiz çiftçilerine bu faydalı yem bitkisini tanıtmak için Çelebi ilçemizde demastrasyonlar kurulmuş bulunmaktadır. Sorgum sudanotu ekimden 50-55 gün sonra biçime gelir. Biçim zamanı geciktikçe otun besin maddesi miktarında ve sindirilebilmesi azalmaktadır. En uygun biçim zamanı salkımların kın içerisinden çıkmaya başladığı dönemdir. Sorgum Sudan otunun sapları kalın olduğundan kuruması zordur. Sapın kuruması beklendiğinde yapraklar kötü bir şekilde kuruyacağından otun kalitesi düşer. Sorgum Sudan otu ya yeşil ot olarak tüketilmeli, yada silaj olarak kullanılmalıdır. Silaj için en uygun biçim zamanı tohumların süt olum devresindeki hasattır. Sorgum hasadı şartları uygun olduğu takdirde ilimizde en az 2 biçim yapılarak dekara 5-7 ton ürün alınabilmektedir."

Kırıkkale'nin yem bitkisi açığını bir yandan giderirken bir yandan da hayvanlara kaliteli ve ucuz yem temin etmeyi hedeflediklerini ifade eden Kırbaş, Bakanlığın yem bitkileri ekilişine çok ciddi destekleri olduğunu ancak Kırıkkaleli çiftçilerin bu desteklerden yeterince yararlanmamadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA