Fenerbahçeli Taraftarın Öldürülmesi Davası

İSTANBUL - Fenerbahçe-Galatasaray arasında 12 Mayıs 2013'te oynanan derbi maçının ardından Edirnekapı Metrobüs durağında çıkan kavgada tartıştığı Fenerbahçe taraftarı Burak Yıldırım'ı bıçaklayarak öldüren Yusuf Ortak'ın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmaya, sanık Yusuf Ortak ile ölen Burak Yıldırım'ın babası Hikmet Yıldırım ve ağabeyi Salih Yıldırım hazır bulundu.

Duruşmada kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunması alınan sanık Yusuf Ortak, evine giderken maktulün de aralarında bulunduğu grubun saldırısına uğradığını ifade ederek, "Arkadaşım Yusuf Can Baylan ile beraber üst geçite çıktıktan sonra vedalaştık. Üzerimde 7 numaralı Galatasaray forması vardı. Arkamdan küfür ve tehdit dolu sözler geldiğini duyunca dönüp baktım. Kıyafetlerinden Fenerbahçeli olduğu anlaşılan bir grup küfürler ederek üzerime doğru yürüyordu. Niyetleri beni linç etmekti. Gruptan Burak Yıldırım üzerime doğru geldi. Yüzü kaşkol ile kapalıydı. "Ne var" dedim. "Ne olacağını birazdan göreceksin" diyerek tokat attı. Ben de sol arka cebimdeki bıçağı çıkartarak salladım" diye konuştu.

Sanık Ortak, bıçağın isabet etmesi üzerine Burak ve yanındaki arkadaşlarının kaçmaya başladığını anlatarak, "Yeniden gelirler diye biraz kovaladım. Bu sırada Burak'a bir kez daha bıçağı salladım ama isabet edip etmediğini hatırlamıyorum. Bu arada elim de kesilmiş. Onu daha sonra fark ettim. Bu sırada yere düştü. Eğer isteseydim yerde tekrar bıçaklama imkanım vardı. Yere düşünce herhangi bir hamle yapmadım, olay yerinden uzaklaştım. Olay nedeniyle çok pişmanım, tahliyemi talep ediyorum" dedi.

-Duruşmada, cinayet anı izlettirildi

Duruşmada, sanık Yusuf Ortak'ın savunmasından sonra tanık ifadelerine geçildi. Tanıklardan Ömer Faruk Oruç da maktül Burak Yıldırım ile maçtan döndüklerini ifade ederek olayı şöyle anlattı:

"Edirnekapı durağında indikten sonra üst geçitten en önce Burak çıktı. Ben çıktığımda sanık ile tartışmakta olduğunu gördüm. Sanık aniden bıçağını çekerek Burak'a vurdu. Yaralanan Burak'ın kaçmaya başlaması üzerine peşinden koşarak arkasından sağ karın bölgesinden bir kez daha vurması üzerine yere düştü. Ardından bıçağını etrafındakilere çevirerek "Var mı lan başka delikanlı" diyerek bizi tehdit etti."

Tanık ifadeleri anlatıldığı sırada soru sormak için olay anını kaydeden kamera görüntüleri bilgisayardan izlettirildi. Daha sonra avukatların taleplerinin alınmasının ardından duruşmaya ara verildi.

Verilen aranın ardından taleplere ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması nedeniyle sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, Adli Tıp Kurumu'ndan Burak Yıldırım'a ait otopsi raporunun akibetinin sorulmasına ve dinlenemeyen tanıkların duruşma günü hazır edilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, maktül Burak Yıldırım'ın katil zanlısı Yusuf Ortak'ın, "kasten öldürme" suçunu işlediği gerekçesiyle, müebbet hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Kaynak: AA