İlıman Kış Şartları, Yılkı Atlarına Yaradı

Karaman - 27.05.2013 - Ayrancı ilçesinde yılkı atlarının sayısı, kış aylarının ılıman geçmesine bağlı olarak yeni doğan taylarla arttı.

Köylüler tarafından "artık işe yaramadıkları" gerekçesiyle 1930'lu yıllarda dağa, adeta ölüme terk edilen yılkı atları, zaman içinde beklenenin aksine çoğaldı.

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü Karaman Şube Müdürü Nazmi Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılkıların kışı vahşi hayvanlarla mücadele ederek geçirdiğini belirtti.

Karaman ve çevresinde bu kış iklim şartlarının ılıman geçmesiyle atların bol besin kaynağına ulaştığını ifade eden Kaplan, "Kış sorunsuz geçince, bahar ve yaz aylarında yılkıların sayısında artış oldu. İlkbahar yağışları da su kaynaklarını artırdı. Bu durum, çayırlık alanlarda tayların fazlaca görülmesinden belli" dedi.

Bu yıl tay sayısını 25'in üzerinde gözlemlediklerini vurgulayan Kaplan, "Yılkılar büyüklü küçüklü çok sayıda ayrı sürü halinde dolaşıyor. Berendi köyü Göğeri yaylası civarındaki bu hayvanların sayısının, yaklaşık 250 ile 300 civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Yılkı atlarının nesillerini sürdürebileceklerini görmek bizi mutlu ediyor" diye konuştu.

Kaynak: AA