Tuzu Azaltan Türkiye Yılda Yaklaşık 3 Milyar Tl Kazanacak

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, günlük tuz tüketiminin 3 gram dahi azaltılmasıyla yılda 2-3 milyar TL.

tasarruf sağlanmasının söz konusu olduğunu söyledi.

Türk Böbrek Vakfı tarafından iki yıl önce başlatılan ve tuz tüketimin azaltılmasını kapsayan kampanya Meclis’ten de destek buldu. İlk desteği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na bağlı olan Halk Ekmek Genel Müdürlüğü tarafından alan kampanya, üretilen tüm ekmek çeşitlerinde tuz oranının azaltılması ile somut olarak başlamış oldu.

TBV Başkanı Timur Erk, "TBMM Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu tarafından desteklenen kampanyamız, Sağlık Bakanlığı yetkililerine iletilerek Bakanlığın bu anlamda beş yıllık eylem planına hazırlaması ile ilerledi" dedi.

Erk, özellikle TBV tarafından görsel medyada yapılan çalışmalar ve medyatik isimlerin yer aldığı eylemlerle, kamuoyunda bilinçlenme ve duyarlılık sağlandığını dile getirdi.

Konuyla ilgili gıda üreticilerine çağrıda bulunan Timur Erk, “Özellikle gazlı içecek, cips, hazır çorba, sucuk, peynir, zeytin, turşu ve benzeri yüksek miktarda tuz içeren işlenmiş paketli gıdalar kamu sağlığı açısından dikkatle izlenmelidir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düzenlemesiyle paketlerin üzerine uyarılar yazılması zorunlu kılınmalıdır. Türk Gıda Kodeksi’nde yapılacak yeni bir düzenlemeyle işlenmiş paketli gıdalarda tuz ve/veya sodyum oranı, halkın rahatça anlayabileceği kırmızı, sarı ve yeşil renkli noktalarla belirtilmelidir” dedi.

“TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI TOPLUM SAĞLIĞI VE ÜLKE EKONOMİSİ ÖNEMLİ BİR FAYDA SAĞLAYACAKTIR”
Timur Erk, "Vakfımız tarafından hazırlanan yeni bir proje doğrultusunda belirlenmiş deneklerde bir sene içinde tuz tüketimlerinin 3 gram azaltılmasına bağlı olarak elde edilecek sonuçlar ile SGK tarafından yapılan hipertansiyon tedavisine yönelik harcamalar karşılaştırılacak, durum bilimsel yöntemle saptanacak ve sağlanması beklenen tasarruf tutarı kamuoyuna aktarılacaktır. İngiltere ve Amerika’da yapılan benzer bilimsel araştırma sonucunda çok ciddi tasarrufların sağlandığı bilinen bir gerçektir" dedi.

Tuz tüketiminin azaltılmasıyla her sene yüzde 2-3 oranında artan son dönem kronik böbrek yetmezliği hasta sayısında azalma söz konusu olacağını belirten Timur Erk, "Bu da yine SGK ve Sağlık Bakanlığı kayıtlarındaki artış hızının düşmesiyle tespit edilecektir. Fert başına düşen milli geliri 10.750 $ olan ve bu hali ile gelişmekte olan bir ülke konumundaki Türkiye için günlük tuz tüketiminin 3 gram dahi azaltılmasıyla tahminlerimize göre bir yılda 2-3 milyar TL. tasarruf sağlanması söz konusudur. Türkiye’de mevcut 65 bin diyaliz hastasının masraflarının da aynı boyutlarda olduğu düşünülürse, yapılacak tasarruf Türkiye için çok önemli bir adımdır" dedi.

Kaynak: İHA