Ödemiş’in Çöp Deponi Alanında Yetki Büyükşehir’e Geçiyor

Küçük Menderes Havzası Çevre ve Altyapı Hizmetleri Birliği’nin Haziran ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi.

Ödemiş’in Çöp Deponi Alanında Yetki Büyükşehir’e Geçiyor
Toplantıda konuşan Birlik Başkanı Bekir Keskin, birlik projesi olan Türkönü köyü Yelaldı mevkiindeki modern çöp deponi alanında çalışmaların İl Özel İdare’nin ruhsat vermesiyle yeniden başlayacağını belirtti.

Modern çöp deponi alanı projesinin yasa gereği İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi kararı alındı.
Otogar üzerindeki nikah salonunda dün gerçekleşen toplantıya Birlik ve Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Ovakent Belediye Başkanı Ali Demirel, Kayaköy Belediye Başkanı Ali Akkaşlı ve Gölcük Belediye Başkanı Mustafa Zeybek ile birliğin meclis üyeleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Bekir Keskin, inşaat çalışmalarında yüzde 40’lık bölümün geride kaldığı Türkönü köyü yakınlarındaki modern çöp deponi alanı ile ilgili bilgiler verdi. Neikaia antik kenti yakınlarında olması nedeniyle gündem yaratan ve inşaatı İl Özel İdare tarafından durdurulan çöp deponi alanıyla ilgili Anıtlar Kurulu’ndan 4 kez onay aldıklarını, son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişinin bölgede inceleme yaparak inşaatta bir sakınca olmadığı yönünde görüş bildirdiğini aktaran Keskin, ancak inşaatın durması nedeniyle yaklaşık 1,5 yıllık bir kaybın söz konusu olduğunu ifade etti.

Keskin, “Tüm bunlara ek olarak DSİ’nin arazi toplulaştırma çalışmaları yaşandı. Bu çalışmalar nedeniyle çöp deponi alanının toplulaştırma içinde olup olmadığı konusunda bir tereddüt vardı. Bu soru işareti de giderildi. İl Özel İdaresi’nden bu tesisi karayoluna bağlayacak yolla ilgili de ruhsat alındı. İş sadece İl Özel İdare’den gelecek ruhsata kaldı. Son çıkan Büyükşehir yasasıyla birlikte birliklerin lağvedilmesi nedeniyle bu tesisin de Büyükşehir sorumluluğuna girmesi gerekiyor. Bununla ilgili bugün meclisimizde kararlar alacağız” dedi.

1997’den beri değişen kanunlar ve uygulamaları nedeniyle çöp deponi alanının bir türlü hayata geçirilemediğine de dikkati çeken Keskin, tesisin tüm havzanın çöp depolama sorununa bir çözüm olduğunu da sözlerine ekledi.

Keskin’in konuşmasının ardından divan üyelerinden Kadir Coşar, birliğin faaliyet raporunu okudu. Rapor oybirliği ile kabul edildi. Daha sonra Plan-Bütçe Komisyonu’ne üye seçimi yapıldı. Kadir Coşar, Ali Akkaşlı ve Mustafa Zeybek komisyona seçilen isimler oldu.

Daha sonra birliğin projesi olan modern çöp deponi alanının mevcut inşaat haliyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri konusu görüşüldü. Projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce tamamlanacağını ve tesisin işletmesinin de Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olacağını ifade eden Başkan Keskin, tesis için ilçe ve belde belediyelerinden yapılan kesintilerin geri ödenebileceğini kaydetti.

Söz alan Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz da, Büyükşehir’in modern çöp deponi alanı projesi konusunda istekli olduğunu ifade ederek, “Bununla ilgili İzmir’de de bir takım görüşmelerimiz oldu. Daire başkanımızla tüm yönleriyle bu konuyu görüştük. Onlar Tire’nin de bu tesisten yararlanması yönünde bir çalışma yapabileceklerini söylediler” şeklinde konuştu.

Yapılan görüşmelerin ardından modern çöp deponi alanının mevcut haliyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devri onaylandı. Yeni Büyükşehir yasası nedeniyle birliklerin feshedilmesi konusu da toplantıda ele alındı. Bu fesih işlemlerinin çöp deponi alanı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredildikten sonra başlatılması oybirliği ile kabul edildi. Yetkinin Büyükşehir'e geçmesiyle, Tire, Bayındır, Kiraz, Beydağ ve Ödemiş'in katı atıklarının Yelaldı mevkiinde inşaatı devam eden çöp deponi alanında işlenebileceği belirtildi.

Son gündem maddesi olarak encümene 6 üyenin seçilmesi görüşüldü. Gizli oy usulü ile yapılan seçimler sonucunda, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Kiraz Belediye Başkanı İsmet Korkmaz, Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Konaklı Belediye Başkanı Mustafa Kantar, Bozdağ Belediye Başkanı Mehmet Keskin ve Kaymakçı Belediye Başkanı Halil Güler, birlik encümenine seçildi.
Kaynak: İHA