Kentsel Dönüşüm İçin Toplandılar

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliğinin düzenlediği “Kentsel Dönüşüm TOKİ ve AVM” konulu toplantı düzenlendi.

Kentsel Dönüşüm İçin Toplandılar
Edirne Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan toplantıya konuşmacı olarak İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe katıldı.

Toplantıya sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Nihat Çolak kentsel dönüşüm ile ilgili olarak 25 Kasım Stadının TOKİ’ye devri oraya AVM yapılacağı gibi konuların nasıl yapıldığını, bunun üzerinde herhangi derli, toplu bir tartışma imkânı olmadığını kaydetti.

Kamuoyunda bu konularla ilgili bilgi kirliliğinin de mevcut olduğunu belirten Çolak, kendilerinin inşaat mühendisleri olarak kamusal sorumlulukları gereği bilgilenme ve bilgilendirme adına İstanbul’da yaşanan kentsel dönüşüm hakkında kendilerini bilgilendirecek olan Cemal Gökçe’yi davet ettiklerini dile getirdi

“KENSEL DÖNÜŞÜMÜN, GÜVENLİ, EKONOMİK, ESTETİK VE ÇEVREYE DUYARLI OLMASI GEREKİR”
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe İnşaat Mühendisliğinin temel konularına değinerek, Güvenlik konusu, ekonomik olması, estetik olması, çevre konusu ve sürdürülebilmesi konusunda toplanabilmesi gerektiğini kaydetti.

İnşaat mühendislerinin çalışmalarında bu unsurları göz önünde bulundurmaları gerektiğini ifade ederek, "üretimlerin güvenli, ekonomik, estetik olması, çevreye duyarlı ve uyumlu olması, sosyal ve toplumsal olması gerekir. Değişim olmadan gelişim olmaz, tabi ki değişim olacak, ama değişimlerin insan ve toplum yararına mı olup, olmadığı noktası bizi temelden ilgilendiren konulardan birisidir. Bizler İstanbul’u her zaman 2 bin 700 yıllık bir kent olarak bilirdik, ama gördük ki Marmaray çalışmalarında çıkanların incelenmesiyle İstanbul’un Dünyanın en eski kentlerinden biri olması ve 8 bin 500 yıllık bir kent olduğunu ortaya çıkardı. Yeniden yapma anlayışının yanında da koruma anlayışının ortaya çıktığı görülmektedir. Bu yoldan yola çıkarak, Edirne korunması gereken bir kent, şehzadeler kenti olarak anılır. Edirne, Selimiye ile Dünya mirası UNESCO listesinde yer alan önemli bir kent olarak anılan bir kenttir. Dolayısıyla yeni üretimlerimizi yaparken eski üretimlerimizi de koruyarak, onların önemi ve özelliklerini yok etmeyecek çerçevede yapılması ve planlanması gerekir” diye konuştu

Kaynak: İHA